Heeft mijn partner recht op mijn erfenis?

Bij de wettelijke verdeling in het erfrecht krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner de erfenis. De wettelijke verdeling geldt als er geen testament is gemaakt. Sinds 2018 gelden er nieuwe regels die bepalen dat erfenissen en schenkingen niet meer automatisch in de gemeenschap van goederen vallen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Heeft mijn partner recht op de erfenis van mijn ouders?

Of u nu gehuwd bent onder een gemeenschapsstelsel of een stelsel van scheiding van goederen, hetgeen u uit erfenis verkrijgt behoort steeds tot uw eigen vermogen. Uw partner krijgt dus geen eigendomsrechten in de goederen die u uit erfenis verkrijgt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lemonconsult.be

Kan mijn ex aanspraak maken op mijn erfenis?

Na een echtscheiding of scheiding van tafel en bed kunnen ex-echtgenoten geen aanspraak meer maken op een erfenis of een deel er van dat de ex-partner ontvangt, tenzij daar expliciet afspraken over zijn gemaakt. De gemeenschap van goederen wordt bij een scheiding en scheiding van tafel en bed beëindigd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gratisscheiden.nl

Wie heeft er recht op een erfenis?

Wettelijke erfgenamen

Partner, kinderen en hun afstammelingen. Ouders, broers, zussen en afstammelingen. Grootouders met hun (klein)kinderen, ooms, tantes, neven, nichten. Overgrootouders en hun afstammelingen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op notaris.nl

Kan de achterblijvende partner in het huis blijven wonen als één van beiden overlijdt?

Ja, bij testament kan geregeld worden dat, zoals in dit geval, de langstlevende partner het recht heeft om in de woning te kunnen blijven wonen. De langstlevende partner krijgt dan de rechten van gebruik en bewoning van de woning en eventueel ook de inboedel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op notaristeeuwen.nl

Wie krijgt de erfenis? Uitleg over de wettelijke verdeling van de erfenis

17 gerelateerde vragen gevonden

Wat krijgt mijn vrouw als ik kom te overlijden?

In Nederland bestaat er een nabestaandenuitkering uit de Algemene nabestaandenwet (Anw). Het is een financiële ondersteuning vanuit de overheid na het overlijden van de partner (dit geldt ook voor wezen). De uitkering komt vanuit de Sociale Verzekeringsbank. De nabestaandenuitkering is een soort basisinkomen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op yarden.nl

Wie krijgt het huis bij overlijden?

Wettelijk is vastgelegd wie jouw bezittingen en schulden erft. In de meeste gevallen zijn de erfgenamen de kinderen en de partner gezamenlijk. Bij de partner gaat het om de huwelijkspartner of een partner door een geregistreerd partnerschap. De partner en de kinderen erven ieder een gelijk deel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vanoverbeek.nl

Wat erf je als echtgenoot?

Door de wettelijke verdeling krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner alle goederen van de nalatenschap. Pas als de langstlevende echtgenoot of partner overlijdt, erven de kinderen. Soms zijn dit kinderen uit een eerder huwelijk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wie krijgt erfenis zonder testament?

Als er geen testament is, regelen de erfgenamen samen de erfenis. Zij kunnen dit ook door 1 of meer personen laten doen met een boedelvolmacht. Dit is een verklaring waarin staat wat de gekozen persoon namens de erfgenamen mag doen. Deze persoon kan een erfgenaam zijn, maar dat hoeft niet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Wat gebeurt er met je bankrekening na overlijden?

Een bankrekening op 1 naam wordt na het overlijden van de rekeninghouder meestal geblokkeerd. Vaak kunnen er dan geen betalingen meer gedaan worden. Zoals automatische incasso's en periodieke overboekingen. Houd hier dus rekening mee als je zaken regelt voor de overledene.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op consumentenbond.nl

Heeft ex partner recht op erfenis van ex schoonouders?

Wanneer uw ene schoonouder tijdens het huwelijk, en de andere (ex)schoon-ouder (de langstlevende) na de echtscheiding komt te overlijden, dan maakt u geen aanspraak op de erfenis van de langstlevende, maar maakt u mogelijk wél aanspraak op een deel van de erfenis van de schoonouder die tijdens het huwelijk overleed.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op sievaladvocaten.nl

Wat als mijn ex komt te overlijden?

Als je gescheiden bent en je ex-partner overlijdt, heb je nog steeds recht op (een deel van) zijn of haar nabestaandenpensioen. Na een scheiding wordt dit pensioen een bijzonder nabestaandenpensioen genoemd. Dit pensioen bestaat uit het bedrag dat is opgebouwd tijdens jullie huwelijk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op echtscheiding-wijzer.nl

Hoe zit het met het kindsdeel bij een erfenis?

Wat is een kindsdeel? Een kindsdeel is een deel van de nalatenschap dat volgens de wet naar het kind gaat als een van de ouders overlijdt en er geen testament is opgesteld. Op het moment dat de andere ouder nog leeft, ontvangt hij of zij in dat geval de gehele erfenis (wettelijke verdeling).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op westlandpartners.nl

Waarom vallen erfenissen buiten de gemeenschap van goederen?

Als u een erfenis ontvangt en de overledene heeft bepaald dat de goederen uitsluitend voor u bestemd zijn (uitsluitingsclausule) dan vallen die goederen buiten de gemeenschap van goederen. Een voorbeeld. Lieke en Tim zijn in gemeenschap van goederen getrouwd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op judex.nl

Is erfenis eigen vermogen?

Als u een erfenis krijgt, hoort dit bij uw vermogen - ook al is deze nog niet onder de erfgenamen verdeeld. Over uw vermogen betaalt u misschien inkomstenbelasting. Lees hoe dat zit. Geef in uw aangifte inkomstenbelasting uw aandeel van de erfenis aan bij uw bezittingen en (eventueel) schulden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op belastingdienst.nl

Wie langst leeft erft alles?

De “langst-leeft-al clausule” houdt in dat Erna alles krijgt, daar waar de kinderen niets zullen ont- vangen en dus ook niet zullen moeten betalen. Erna zal slechts successierechten betalen op de ene helft van het gemeenschappelijk vermogen. De andere helft is namelijk reeds van haar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op argusadvocaten.be

Wie regelt alles na mijn overlijden?

Executeur regelt zaken rondom erfenis

De begrafenis of de crematie. Maar ook betaling van schulden en verdeling van goederen. U kunt in uw testament iemand aanwijzen die de erfenis regelt: een executeur.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Waarom een testament als je getrouwd bent?

Ben je getrouwd of geregistreerd als partner en heb je geen testament gemaakt, dan regelt de wet dat je van elkaar erft. Als er gezamenlijke kinderen zijn dan bepaalt de wet bovendien dat de langstlevende echtgenoot eigenaar wordt van alle goederen die tot de nalatenschap behoren en al deze goederen mag opmaken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op notarisgoossens.nl

Wat is de volgorde van erfgenamen?

Zonder testament bepaalt de wet wie je erfgenamen zijn. Daar zit een volgorde in. De eerste groep zijn je echtgenoot en je kinderen. Heb je die niet, dan je ouders en broers en zussen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op doehetzelfnotaris.nl

Is de langstlevende echtgenoot erfgenaam?

Volgens het wettelijke erfrecht heeft de langstlevende echtgenoot altijd recht op een deel van uw nalatenschap. In principe het vruchtgebruik op uw nalatenschap, soms zelfs meer (als de overledene geen nakomelingen heeft). Ongeacht de andere erfgenamen is de langstlevende echtgenoot dus altijd mede-erfgenaam.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op belfius.be

Is een testament voor de langst levende nog nodig?

Vóór 1 januari 2003 was het voor gehuwden eigenlijk bijna altijd nodig om een testament te maken, tenminste, als je alles goed wilde regelen voor de langstlevende. Nu geldt het nieuwe erfrecht en is het niet altijd nodig om nog iets voor de partner te regelen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uwnotaris.nl

Wat gebeurt er met huis na overlijden van echtgenoot?

Als echtgenoot erft u een vruchtgebruik op de gehele of gedeeltelijke nalatenschap. Het vruchtgebruik is het recht om een goed te gebruiken. Indien het om een appartement gaat, zal de vruchtgebruiker het recht hebben erin te wonen of het te verhuren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op legacio.be

Hoeveel moet je betalen als je een huis erft?

De partner en de kinderen betalen over de eerste 123.248 euro een heffing van 10 procent. Bij een hogere verkrijging bedraagt de heffing 20 procent. Gaat de nalatenschap naar de kleinkinderen? Dan bedraagt de heffing 18 procent en 36 procent.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op tiedinkadvies.nl

Kan ik erven van mijn vriend?

Vanaf 1 juli 2021 kan je in je testament iemand aanduiden, een vriend of een ver familielid, die van je kan erven aan een verlaagd tarief successierechten. Dat wordt de vriendenerfenis genoemd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op helderrecht.be

Populaire vragen

  Vorige artikel
Kan ik mbo-4 aan?
Volgende artikel  
Kan niet slapen na gamen?