d.w.z. ontzag hebben, prestige hebben; eig. gezegd van bladeren, die door den wind opgejaagd en weggewaaid worden, voor den wind wegvliegen; vgl. Harreb.
De wind eronder hebben betekent dat je de baas bent over anderen en ook ontzag bij hen afdwingt; ze doen wat je zegt en zijn waarschijnlijk zelfs bang voor je.
d.w.z. hij schikt zich naar de omstandigheden, regelt zijn politiek inzicht naar zijn belang, waait met alle winden. Vgl.
Wind 'huilt' wanneer het wordt opgebroken door objecten, zoals bomen. De windvlaag splitst door de boom en komt dan snel weer terug aan de kant. Door factoren als het oppervlak van de boom en de luchtsnelheid zal de ene kant van de wind sterker zijn dan de andere wanneer de stroming weer samenkomt.
Als ineens duidelijk wordt hoe iets zit, of als eindelijk iemands ware bedoeling of karakter blijkt, is het heel gewoon om uit te roepen 'Nu komt de aap uit de mouw! ' Volgens het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale (2006) gaat deze zegswijze letterlijk terug op een aap die in een mouw zat.
Het gaat niet letterlijk om de neus van de zalm, maar om het deel dat net onder de mond zit. Dat wordt beschouwd als het lekkerste en beste deel van de zalm. Direct daarvan afgeleid is de uitdrukking die zoiets betekent als 'het beste, iets uitmuntends'.
Spreekwoorden: (1914) Iets in den wind slaan, d.w.z. iets niet achten, zich niet om iets bekommeren; eig. iets aan den wind overgeven; laten wegwaaien; lat. ventis tradere; mnl.
Spreekwoord: Een brede rug hebben. Betekenis: Veel kunnen verdragen. Spreekwoord: Hij staat met zijn rug tegen de muur. Betekenis: Hij heeft geen alternatieven meer.
Landwaarts waaiende wind, Oudhollands: De wint hout met het landt in, in Nederland westenwind. In tegenstelling tot aflandige wind, Oudhollands: De wint hout met het landt af, in Nederland oostenwind....
Is sporten slecht bij lage rugpijn? In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is sporten juist goed bij lage rugklachten. Hierbij moet je denken aan wandelen, fietsen, zwemmen of zelfs fitnessoefeningen. Het gaat erom dat de intensiteit niet te hoog is en je het ontspannen kunt uitvoeren.
Knie optrekken naar borst
Ga met gestrekte benen op je rug op de grond liggen. Trek in een rustige beweging zo ver mogelijk één knie op richting je borst en houd dit een paar tellen vast. Strek de knie in een rustige beweging weer en doe hetzelfde met het andere been. Herhaal dit vervolgens tien keer.
Spreekwoorden: (1914) Beter hard geblazen dan den mond verbrand ( of gebrand). Sedert de 17<sup>de<-sup> eeuw zeer gewoon in den zin van het is beter veel, misschien onnoodige drukte te maken ter voorkoming van ongelukken, dan schade te lijden.
Spreekwoorden: (1914) Eigen haard is goud waard, d.w.z. een eigen tehuis, een eigen woning is veel waard. Dit in vele talen algemeen gebruikt spreekwoord komt in de latere middeleeuwen voor bij Goedthals, 24: eyghenen heerd is gouts weert; Prov.
Als je iemand door dik en dun steunt, help je hem of haar in goede en in slechte tijden. Vriendschap door dik en dun betekent zoveel als 'onvoorwaardelijke vriendschap, ongeacht de omstandigheden'.
"Wie een kuil graaft voor een ander, valt er zelf" is een spreekwoord afkomstig uit Spreuken 26:27: "[27] Wie een kuil graaft, valt er zelf in; wie een steen voortrolt, wordt er zelf door getroffen." Dit spreekwoord wordt gebruikt bij mensen die een ander iets willen aandoen, en er dan vaak zelf door getroffen worden.
d.w.z. zeer verheugd zijn. Vgl. Harrebomée II, 478: Hij is in (door, of boven) de wolken. Men zegt dit, als iemand bovenmate vrolijk is.
De zee heeft veel invloed op het klimaat in Nederland. Omdat water langzaam opwarmt en afkoelt, zijn zomers in waterrijke landen relatief koel en winters relatief zacht. Bovendien waait het harder boven zee: er zijn daar, anders dan boven land, geen obstakels die de wind afzwakken.
Omdat deze warme lucht vanaf het aardoppervlak opstijgt, ontstaat er aan het aardoppervlak een tekort aan lucht. De enige manier om dit tekort aan te vullen is door het toestromen van lucht uit omliggende gebieden: een luchtstroom komt op gang, er is wind!
Nederland heeft een gematigd zeeklimaat en dat heeft een reden. De wind komt bij ons vaak uit het zuidwesten en blaast dan milde lucht vanaf de Noordzee over ons land.