Honing kan sporen bevatten van de clostridium botulinum-bacterie. Omdat de darmflora van een baby nog niet helemaal ontwikkeld zijn, zou dit gevaarlijk kunnen zijn. Stuifmeelpollen worden vaak ingezet als middel bij hooikoorts, omdat het histamine kan verlagen. Bij sommige mensen heeft het echter een averechts effect.
Hoewel honing gezonder is dan geraffineerde suiker, betekent dit niet dat je onbeperkt honing kunt eten. Het regelmatig overschrijden van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kan bijdragen aan gewichtstoename en een verhoogd risico op diabetes en hart- en vaatziekten.
Om de echtheid van honing te controleren, kun je letten op labels en keurmerken die de kwaliteit en herkomst aangeven.Daarnaast kun je de smaak, geur en textuur van de honing observeren, omdat echte honing zijn unieke kenmerken behoudt.
Het suikerwater verzwakt de bijen; ze worden vatbaarder voor schimmelinfecties, mijten en virussen. Dit wordt (natuurlijk naast het gebruik van landbouwgiffen) in verband gebracht met het afnemen van bijenpopulaties in de wereld. Los daarvan, brengt het winnen van de honing ook leed voor de bijen met zich mee.
Honing kan elke dag worden geconsumeerd.Het is een natuurlijke en gezondere zoetstof in vergelijking met geraffineerde suikers. Echter, vanwege de calorische waarde is het belangrijk om het met mate te eten. De aanbevolen hoeveelheid honing per dag varieert per persoon.
Aanbevolen hoeveelheid honing per dag
De World Health Organization (WHO) adviseert niet meer dan 2 eetlepels (ongeveer 25 tot 30 gram) honing per dag. Deze hoeveelheid helpt om van de voordelen van honing te genieten zonder het risico op een te hoge suiker- en calorie-inname.
Uit verschillende studies bleek dat honing in het bijzonder meer doeltreffend is in het verminderen van de frequentie en hevigheid van het hoesten. Ook toonden twee studies aan dat de symptomen 1 à 2 dagen minder lang aanhielden bij mensen die honing innamen.
Honing zelf is echter een andere vorm van suiker, en het zou alleen met mate geconsumeerd moeten worden, zeggen experts. Studies tonen aan dat toegevoegde suikers lege calorieën kunnen zijn die het risico op obesitas, hartziekten, hoge bloeddruk en gaatjes vergroten .
Kinderen jonger dan 1 jaar kun je beter geen honing geven.Zij kunnen namelijk ziek worden van de sporen van de schadelijke bacterie clostridium botulinum, die soms in honing voorkomt. Voor iedereen ouder dan 1 jaar is honing veilig, ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft.
Honing is goed voor je darmen. Met name de donkere honingsoorten houden je darmflora in balans. Bijen voegen eigen spijsverteringsenzymen toe aan de honing. Hierdoor wordt honing goed verteerd zonder de stofwisselingsorganen te belasten.
Pure honing lost veel langzamer op, vaak moet je ook roeren.Bubbeltjes: kijk in het potje of je minuscule luchtbelletjes ziet.Als dit het geval is dan is het pure honing. Zet het in de koelkast: pure honing gaat kristalliseren, dit proces gaat sneller in de koelkast.
Eindoordeel. YS Eco Bee Farms Raw Honey is onze favoriete veelzijdige, smaakvolle en zoete honing. Maar voor hartige gerechten en een vleugje pit, probeer Mike's Hot Honey, gemaakt met honing, chilipepers en azijn.
In principe is elke soort honing onbeperkt houdbaar. Je kunt er dus gerust een paar jaar mee doen. Toch staat er wel een houdbaarheidsdatum op het etiket omdat de wet dat voorschrijft. Na verloop van tijd zal de honing gaan kristaliseren, maar dat betekent niet dat de honing niet meer goed is.
Nazomerhoning (een variant op de heidehoning) heeft bijvoorbeeld de meeste anti-oxidanten en mineralen.Ook zijn boekweithoning of lindehoning een goede keuze wanneer u specifiek een gezonde honing zoekt.
Conclusie: yoghurt met honing is volgens de onderzoekers een gezonde combinatie die je regelmatig kunt eten. De twee voedingsmiddelen vullen elkaar goed aan. Honing is uiteraard wel een toegevoegde suiker. Maar omdat het iets zoeter is dan gewone suiker, hoef je er niet veel van toe te voegen om de zoetheid te krijgen.
Honing heeft een positief effect op voorkomen van kanker en hart- en vaatziekten. Het klinkt een beetje tegenstrijdig, want honing zit boordevol suikers. Toch bijkt uit onderzoeken dat het dagelijks eten van honing bij kan dragen om nare ziektes als kanker en hart- en vaatziekten te voorkomen.
De gevoeligheid van honing
Echter, deze waardevolle enzymen zijn erg gevoelig voor hitte. Wanneer honing wordt blootgesteld aan temperaturen boven de 40-45 graden Celsius, beginnen deze enzymen af te breken. Dit betekent dat de meeste gezondheidsvoordelen van honing verloren gaan als je het toevoegt aan te hete thee.
Niet alle supermarkthoning is nep, maar je loopt wel een groter risico op vervalsingen. In een recente uitzending van de Keuringsdienst van Waarde bleek dat maar 4 van de 15 geteste honingmerken in de supermarkt echte honing waren. De overige 11 bevatten toevoegingen zoals suikersiroop.
Het antwoord op de vraag of honing tot gewichtstoename leidt, is niet eenduidig. Het hangt af van de hoeveelheid en frequentie van consumptie. Honing bevat koolhydraten en natuurlijke suikers, die calorieën leveren, maar als het in moderatie wordt geconsumeerd, kan het een gezond onderdeel van je dieet zijn.
Bedenk echter dat honing een soort suiker is, dus het consumeren ervan zal uw bloedsuikerspiegel doen stijgen. Het eten van grote hoeveelheden honing, vooral consistent gedurende een lange periode, kan bijdragen aan gewichtstoename en uw risico op ziekten zoals diabetes type 2 of hartziekten vergroten ( 15 ).
Wat nog zorgelijker is, is dat honing onbekende chemische toevoegingen kan bevatten, waarvan sommige kankerverwekkend zijn . Sommige hiervan zijn residuen van pesticiden die honingbijen oppikken wanneer ze voedsel bezoeken of wanneer imkers ze bespuiten om ongedierte en ziektes te bestrijden.
Wat doet honing voor vrouwen? Dagelijkse consumptie van honing helpt om normale testosteronspiegels te behouden, de reproductieve gezondheid te verbeteren, stemmingswisselingen te verminderen en de hormonale balans te verbeteren . Honing helpt ook om het metabolisme te verhogen, wat helpt bij het afvallen.
Honing kan ook ontstekingen in de bronchiën (luchtwegen in de longen) verminderen en helpen slijm op te lossen dat het moeilijk voor u maakt om te ademen . Meng 1 theelepel met 8 ounces heet water; drink dit twee of drie keer per dag. Zorg ervoor dat het water niet te heet is.
Honing heeft een bacterie- en schimmelremmende werking: ideaal als je last hebt van vastzittend slijm in combinatie met keelpijn of een verkoudheid. Honing legt namelijk een beschermend laagje in je keel, waardoor je minder last hebt van irritatie.
Net zoals alle andere suikersoorten bevat honing een combinatie van fructose en glucose – feitelijk is honing dus een gewoon een veredelde suiker. Daarom is ons advies ook om niet te veel honing te consumeren. Wel bevat honing iets minder calorieën dan suiker, wat honing tot een interessante suikervervanger maakt.