Het financiële toestand van het land is nog altijd wankel. De Grieken hebben de hoogste staatsschuld van de hele eurozone en de kredietwaardigheid blijft laag: zelfs Italië betaalt een lagere rente op obligaties. Hoewel de economie groeit, worden de Grieken nu hard geraakt door de inflatie.
Kredietbeoordelaar Fitch verwacht dat de Griekse schuldgraad tegen eind volgend jaar al is teruggevallen tot 185 procent. In een eerdere versie stond dat Griekenland 340 miljoen euro schulden heeft. Dat klopt niet. Het is 340 miljard euro.
3 miljard schuld aan Nederland
Nederland was een van die landen. In totaal leenden wij 3,2 miljard euro uit aan de Grieken. Toenmalig minister van Financiën Jan Kees de Jager beloofde dat het geld terug zou komen, mét rente. En hoewel dat jarenlang een loze belofte leek, zou die toch nog wel eens uit kunnen komen.
Griekenland vroeg op 23 april 2010 daadwerkelijk financiële steun aan. Op 2 mei 2010 maakten de eurolanden en het IMF bekend Griekenland te willen steunen met een lening van 110 miljard euro, verspreid over drie jaar. Hiervan kwam 80 miljard voor rekening van de eurolanden en 30 miljard voor het IMF.
De Griekse economie, sterk afhankelijk van toerisme en diensten, raakte vorig jaar door de coronacrisis verder in het slop. In 2020 liep de schuld van de overheid weer op tot ruim 200 procent van het bbp. Ter vergelijking: in Nederland liep de schuld vorig jaar op tot 63,1 procent van het bbp.
totale bevolking: 80,8 jaar (2018 est.)
De hoogste schuld heeft Griekenland, 181,1 procent van het bbp.
De Europese landen hebben samen 195 miljard euro uitgeleend aan de Griekse overheid. De Nederlandse bijdrage is 11,9 miljard, ofwel ruim 700 euro per Nederlander.
Staatsschuld Italië
"Italië is natuurlijk een groot land in de eurozone, en de derde economie. Maar de economie is maar iets van 14 procent van het totaal." De Italiaanse schuld van 22 procent in de eurozone is dus groter dan het aandeel van Italië in de EU.
De eurocrisis verwijst naar problemen in de eurozone, vooral in de Zuid-Europese eurolanden. De eurocrisis brak uit in 2009 nadat bleek dat Griekenland financieel in slechte papieren zat. Beleggers meenden dat Griekenland niet in staat zou zijn om haar leningen terug te betalen.
Nee, er zijn geen landen zonder staatsschuld. Want dat zou betekenen dat een land helemaal niets zou hebben geleend. Noch bij banken, particulieren, bedrijven of organisaties, noch bij andere staten. Elk land kent wel staatsobligaties.
Binnen de top 3 zijn de verschillen klein: IJsland scoort 84,2 punten in de ranglijst, Nederland 83,3. Derde is Denemarken (82 punten), dat voor 2018 jarenlang nummer één was. IJsland, Nederland en Denemarken krijgen van Mercer daarom allemaal de 'A-status' dat hoort bij een 'eersteklas pensioensysteem'.
In Turkije ligt de officiële pensioenleeftijd op 65 voor mannen en op 64 voor vrouwen, maar de meerderheid van de Turken werkt langer door.
Mannen genieten in Frankrijk gemiddeld 22,7 jaar van hun pensioen, voor vrouwen is dat 26,9 jaar. In beide categorieën staat Frankrijk daarmee op de eerste plaats. Ook andere Zuid-Europese landen als Italië en Spanje scoren hoog, met respectievelijk 21,7 en 20,7 jaar voor mannen en 26,6 en 25,7 jaar voor vrouwen.
De wereldwijde schuldenlast is vorig jaar tot recordhoogte gestegen, meldt het Institute of International Finance. In totaal stonden door bedrijven, huishoudens en overheden voor 303 biljoen dollar (268.000 miljard euro) aan kredieten uit. Dat betekende een toename van 10 biljoen dollar een jaar eerder.
Per 31 oktober 2020 bedroeg de federale schuld USD 21.096.975 miljoen (gehouden door anderen dan niet-Amerikaanse overheden) plus USD 6.037.502 miljoen (gehouden door Amerikaanse overheden), totaal USD 27.135.477 miljoen.
De Russische staatsschuld was vorig jaar omgerekend zo'n 61 miljard euro, waarvan 19 miljard euro in buitenlandse valuta. Het land had een relatief lage buitenlandse schuld (4 procent) ten opzichte van het bruto binnenlands product.
Ze noemen hun land Ελλάδα (Ellada) en officieel ook wel Ελλάς (Ellas of Hellas). Het zijn de Romeinen die de naam Griekenland (Graecia) hebben bedacht, waarmee ze het zuiden van Italië bedoelden waar toen ook Grieks werd gesproken. Later werd Graecia meer een naam voor Griekenland zelf.
Nog volgens Eurostat bevinden 21,4% van de Grieken zich in een situatie van absolute armoeden, 22,2% leven in een situatie van deprivatie en 16,8% komt uit een gezin waar niemand nog een baan heeft. De overeenkomstige cijfers voor de EU: 17,3% – 8,1% en 10,5%.