morgenstond heeft goud in de mond = Spreekwoorden: (1914) De morgenstond heeft goud in den mond,d.w.z. 'vroeg opstaan is profijtelijk'; hd.
De morgenstond heeft goud in de mond, zeker bij de molens in Kinderdijk. De morgenstond heeft goud in de mond. Oftewel: vroeg opstaan loont. Het spreekwoord is niet alleen waar voor de molenaars in Kinderdijk, maar ook voor bezoekers van het beroemde werelderfgoedgebied.
Mosterd na den maaltijd,
d.i. het benoodigde brengen als het niet meer noodig, als 't te laat is.
Wie a zegt, moet ook b zeggen,
d.i. men moet voortgaan gelijk men begonnen is; of ook: na de eerste schrede kan men niet meer stilstaan; fr.
Het hek is van den dam, vroeger ook 'het hekken is van den dam', wil eig. zeggen, dat het hek, staande op den dam eener weide, weggenomen is; hierdoor kunnen de daarin opgesloten beesten er uit komen, zich vrij bewegen, doen wat zij willen; vandaar dat de uitdr.
De kogel is door de kerk wordt gezegd als er (meestal na lang overleg) ergens een beslissing is genomen; de knoop is (eindelijk) doorgehakt. Sommige spreekwoordenboeken vermelden dat deze uitdrukking voortkwam uit de ongeschreven regel om bij gevechten uit respect kerkgebouwen te ontzien.
Als iemand heel erg zijn hoofd heeft gestoten en hij staat een beetje te duizelen op zijn benen. Een oogje in het zeil houden. Iets in de gaten houden voor iemand anders.
De uitdrukking 'op de valreep', is afkomstig uit de scheepvaart en betekent zoveel als 'net op tijd zijn' of 'op het nippertje' een klus afronden. F.A. Stoett (Bron: dbnl.org) Veel schepen hebben letterlijk een valreep: een laddertje of loopplank waarmee men aan boord van een groot schip kan kopen.
Spreekwoorden: (1914) Van den nood eene deugd maken, d.w.z. in den nood iets doen, 'voor deugd of goed aanzien', dat men anders niet zou goedkeuren; zich naar den tijd en de omstandigheden schikken; lat. facere de necessitate virtutem (Otto, 241).
Een zo'n uitdrukking is: 'waar rook is, is vuur'. Een uitdrukking direct gekoppeld aan roddelen. En als feitelijkheid in zich heeft dat, als er iets naars over iemand wordt verteld is, er vast wel een kern van waarheid bij hoort.
[idioom] Morgenstond heeft goud in de mond. Vroeg opstaan levert voordeel op. De Griekse godin Aurora, de godin van het ochtendgloren, droeg goud in haar mond.
Dit gezegde bedoelt dat alles geld of moeite kost, behalve als het van de zon komt. De zon krijgen we elke dag voor niets, maar voor onze (nieuwe) omzet zullen we moeite moeten doen.
Kant noch wal raken,
d.w.z. ongerijmd zijn, hoegenaamd geen grond hebben, op niets gelijken, sluiten als een tang op een varken, niet bijkomen, zooals Winschooten, 100 het verklaart. Kant heeft hier de bet.
Als spreekwoord is 'hoog van de toren blazen' een mooi voorbeeld van figuratief verbeelden van wat je bedoelt. Namelijk iemand die veel te zeggen meent te hebben, maar daarbij volgens anderen geen enkele machtsbasis bezit op het punt waar hij iets over zegt.
Op het nippertje betekent 'op het laatste moment, maar nét op tijd'. Ook op het laatste nippertje en op de nipper komen voor. Nippertje/nipper is verwant met nippen en ook met nijpen en knijpen.
Tijdens het drogen kwam de gele kleurstof in aanraking met zuurstof uit de lucht, waardoor de kleur veranderde in indigo, een blauwe kleur die niet meer uit de wol gewassen kon worden. De wol werd traditiegetrouw op zaterdag in de week gezet en op maandagochtend opgehangen om te drogen en blauw te worden.
Het heeft ook iets geheimzinnigs. Je ziet het wel, maar je kunt het niet aanraken of er onder doorlopen.
Een dubbele regenboog is te zien wanneer het licht twee keer wordt weerspiegeld in een regendruppel (en dus vier keer weer gebroken). Wanneer dit gebeurt is het resultaat dat er twee regenbogen worden gemaakt, de normale en een zwakkere erboven. Dit staat bekend als een dubbele regenboog.
Je kunt lang zoeken als je het regenboogeinde wilt vinden, of de pot goud die er zou staan. Want een regenboog heeft geen begin en eind. Je ziet een halve cirkel, maar een regenboog is eigenlijk een heel rondje. Een cirkel zonder begin of eind.