Dat voeding van invloed is op ons intelligentieniveau is misschien nog niet onomstotelijk bewezen, maar het mag duidelijk zijn dat voeding een grote rol speelt bij de groei en ontwikkeling van kinderen. Zonder voldoende energie kunnen kinderen niet groeien.
Het zal allicht wel veroorzaken dat je vaker ziek bent, en dat het - als je bijvoorbeeld een arm of been breekt - langer duurt voordat je botten herstellen. Als jij verder gewoon goed eet kan dat geen invloed hebben op hoe lang jij wordt. Dat wordt meer genetisch bepaald, dan door een dieet.
Kinderen groeien door groeihormoon en geslachtshormonen. Groeihormoon is een eiwit dat wordt gemaakt in de hypofyse, de hormoonproducerende klier onder aan de hersenen. Groeihormoon heeft directe invloed op de groei, maar ook indirect via de aanmaak van groeifactoren.
Om de groei te stimuleren moet het natuurlijke groeiproces zoveel mogelijk worden benaderd. Normaal gesproken geeft de hypofyse, de klier die groeihormoon produceert, 's avonds en 's nachts het meeste groeihormoon af aan het lichaam. Je kind moet daarom voortaan iedere avond groeihormoon toegediend krijgen.
Als u als man kleiner bent dan 1,66 m en als vrouw kleiner dan 1,55 m, dan vinden artsen u abnormaal klein. U kunt zich natuurlijk ook klein van gestalte voelen terwijl u medisch gezien 'normaal' bent.
Naast je genen heeft je gezondheid ook grote invloed op hoe lang je wordt. Als je gezond eet, genoeg beweegt en niet vaak ziek bent, kun je langer worden. Stress, bepaalde ziektes en het gebruik van alcohol en drugs door de moeder tijdens de zwangerschap kunnen ervoor zorgen dat je minder lang wordt.
Je lengte is meestal genetisch bepaald. 60-80% van je lengte wordt bepaald door het DNA dat je van je ouders hebt meegekregen, terwijl 20-40% van je groei beïnvloed wordt door je omgeving. Hiermee bedoelen we je dieet, gezondheid, hoeveel je beweegt en hoeveel slaap je krijgt.
Hoe groot je uiteindelijk wordt, is grotendeels erfelijk bepaald. Maar het ligt ook aan wat je eet, of je genoeg slaapt en hoe gezond je verder bent. De meeste mensen worden uiteindelijk iets groter dan hun ouders. Om te kijken of je in vergelijking met je ouders groot of klein bent kijken we naar je streeflengte.
Jongens zijn meestal tussen de 140 en 170 centimeter lang als ze 12 jaar zijn. Ze wegen ongeveer tussen de 30 en 55 kilo. Dat hangt ook van de lengte af. Meisjes zijn meestal tussen de 142 en 168 centimeter lang als ze 12 jaar zijn.
Er bestaat geen specifieke sport of oefening waar je groter van wordt, maar regelmatig bewegen stimuleert wel je lichaam om groeihormonen vrij te maken, en bevordert ook het herstel van je lichaam. Bovendien helpt beweging om je lichaam soepel te houden, zodat je het makkelijker uit kunt rekken.
Onvoldoende aanmaak van een van de hormonen die nodig zijn voor de groei (schildklierhormoon, groeihormoon ). Te weinig eten of eenzijdige voeding. Bepaalde geneesmiddelen. Chronische ziektes, zoals nierziektes of longziektes.
Dit zijn mineralen: calcium, chloor, fosfor, kalium, natrium en magnesium. Daarnaast bestaan er spoorelementen: mineralen waarvan het lichaam maar heel weinig nodig heeft. Dat zijn: chroom, fluoride, ijzer, jodium, koper, mangaan, molybdeen, seleen en zink.
Je arts zal je groeisnelheid bijhouden, de verandering in je groei over een bepaalde periode. De verpleegkundige of arts zal een nauwkeurige meting bijhouden voor hun administratie; vragen om het resultaat en noteer het voor jezelf als je wilt.
Kan je langer worden door melk ? Het is een vaak gestelde vraag, ondanks dat melk een goede bron van eiwitten is (één van de essentiële groeistoffen in het menselijke lichaam) zorgt het drinken van melk er niet voor dat je langer wordt.
Wat is een groeispurt? Het woord groeispurt zegt het al: je kind groeit binnen heel korte tijd heel snel. Die periode duurt gemiddeld vier jaar en in die tijd groeit je kind zo'n dertig centimeter.
METHODE 1. Tel de lengtes van jezelf en je partner bij elkaar op. Hier tel je 13 centimeter bij en nadien deel je de uitkomst door 2. Bijvoorbeeld: Papa is 180 cm en mama 170 cm, dan wordt hun zoon volgens deze berekening 181,5 cm groot.
Na de groeispurt (zie link) kan een puber nog een beetje doorgroeien. Meisjes stoppen met groeien gemiddeld als ze 17 zijn. Jongens kunnen nog doorgroeien totdat ze 18,5 jaar oud zijn. Als jij als jongen van 18 niet breder wordt passen je kleren dus nog wel een aantal jaren.
Wanneer de groeischijven bij kinderen na verloop van tijd dichtgroeien is lengtegroei niet meer mogelijk. Dit gebeurt bij Nederlandse meisjes gemiddeld rond het 16e jaar en bij jongens rond het 18e jaar (Coene, E. H.,Kollaard, S., 2013).
Voeding, omgevingsfactoren en de culturele afkomst van ouders bepalen hoe groot een kind wordt en hoe hard hij groeit. Ook groeihormoon speelt een rol. Als dit te weinig wordt aangemaakt, kan dit leiden tot verstoorde groei. Een tekort kan ook bij volwassenen tot problemen leiden.