Een wespenkoningin is de 'mama' van alle wespen in een nest. Ze wordt al als koningin geboren. Ze groeit op, ze vliegt uit en ze paart met een mannetjeswesp (die kort daarna overlijdt). Hierna zoekt ze een plek op waar ze kan overwinteren.
Hoe ziet een wespenkoningin eruit? De wespenkoningin heeft net als de gewone wesp karakteristieke gele en zwarte strepen dwars over het achterlijf. De typische wespentaille is ook goed zichtbaar. Een gewone werkster wesp wordt 10 tot 15 millimeter groot, terwijl de wespenkoningin ongeveer 20 millimeter groot wordt.
Zonder de koningin in het nest zal de voortplanting van de wespen in het nest stoppen. Andere wespen zullen het wespennest ook nooit opnieuw gaan bewonen. Met het bestrijden van de wespenkoningin is de wespenplaag dan ook een halt toe geroepen.
Koninginnen van gewone wespen of Duitse wespen zijn meestal 20 millimeter groot. De 'queen' van de hoornaars spant de kroon: die bereikt een grootte van maar liefst 25 tot 35 millimeter!
Dus zorg dat je je wespennest voor 1 Augustus laat verdelgen daar er in het huidige nest 5 tot 30 nieuwe koninginnen geboren worden die in Augustus uitvliegen en een plekje opzoeken om de winter door te komen om vervolgens 5 tot 30 nieuwe nesten te maken voor het jaar daarop.
Wespen komen af op vlees en zoetigheid, maar houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium. Er is onderzoek gedaan naar geuren waarbij wespen uit de buurt blijven en deze passen goed in een kruidentuin.
Een wespenkoningin komt nooit uit haar nest, maar ze kan wel steken als ze wordt aangevallen of als iemand haar nest kwaad doet. Zo zijn er mensen die het nest proberen te verbranden of te verdrinken. Of ze slaan erop met een stok of honkbalknuppel. Slim is dat niet, want alle wespen breken dan uit om te steken.
Tekenen dat de koningin er is
Bijen verzamelen stuifmeel om de larven te voeden. Zijn er larven, dan is de koningin er waarschijnlijk ook. Honingbij met stuifmeel: teken dat de koningin in het bijenvolk is. Als je het volk toch wil openen, zoek dan naar eitjes en hele jonge larven.
Bij zolderramen vind je doorgaans de meeste dode wespen. Dat komt omdat het licht de beestjes aantrekt. Ze willen naar buiten, maar ze botsen tegen een barrière. Feitelijk vliegen de wespen dus te pletter tegen het raam.
Een nest van 6.000 wespen kan zo in één week een half miljoen vliegen en zo'n 130.000 muggen vangen. Maar wespen fungeren ook als een soort natuurlijke opruimingsdienst. Kadavers van kleine zoogdieren, amfibieën en vogels worden in stukjes gebeten en gevoederd aan de larven. Wespen hoeven zeker geen vijanden te zijn.
Als een wesp in je buurt komt, sla je hem het liefst snel weg. Maar daar moet je mee oppassen, want de stekelige insecten kunnen boos worden.
Slapen wespen 's nachts? Wespen zijn vooral overdag actief, tot zonsondergang. Daarna gaan ze in hun nest slapen, tot de zon weer opkomt.
Zij moeten in eerste instantie drinken om dehydratatie te vermijden. In tweede instantie hebben wespen bovendien ook water nodig om het papierachtig materiaal te maken waaruit hun nesten zijn opgebouwd (zowel het ballonvormig omhulsel als de raten).
Binnen twee dagen zijn alle wespen in het nest dood, inclusief de koningin. Overleeft zij de bestrijding wel? De kans bestaat dan dat zij op een andere plek een nieuw nest begint. Dit komt echter niet zo vaak voor, want professionele bestrijders gaan altijd heel secuur - en bovenal: heel veilig - te werk.
1) Wespen kunnen wel meerdere keren steken
Bijen kunnen maar één keer steken: hun angel blijft zitten en de bij gaat dood. De angel van wespen blijft niet zitten, dus ze kunnen meerdere keren steken.
Een wesp wordt 12 tot 22 dagen oud, afhankelijk van de soort. Koninginnen leven altijd langer, tot wel een jaar.
De wespen die wél naar ons toe komen vliegen, komen niet voor ons. Het is de geur van eten en drinken die ze richting ons trekt. "Daarom worden ze ook wel limonadewespen genoemd."
Wespen verjagen met geluid kan erg effectief zijn. Ze hebben goede oortjes die gevoelig zijn voor geluid. Het gaat om apparaatjes die ultrasonisch geluid uitstralen en dat is hinderlijk voor wespen. Daardoor slaan ze op de vlucht en verdwijnen ze dus.
Opgerolde kranten en vliegenmeppers kunnen een wesp doden, maar een dergelijke fysieke strijd kan jou een hoop pijn opleveren. Als je de wesp slaat, maar hem niet meteen doodt, is het des te waarschijnlijker dat hij je zal steken. Een enkele wesp bespuiten met insecticide wordt eveneens niet aangeraden.
Als de koningin voor haar overlijden of uitvliegen (wat gebeurt als ze met een deel van het volk gaat zwermen) nog wat eitjes of larfjes heeft achtergelaten, voeren de werksterbijen hen met koninginnegelei. Hierin zitten andere vitamines dan het voedsel dat de gewone bijen krijgen.
Terwijl de jonge koningin op bruidsvlucht is gaan de achtergebleven werkbijen vaak stertselen bij de vliegopening. Op die manier wapperen ze met hun vleugels geuren uit hun geurklier (de Nassanovklier) de lucht in zodat de jonge koningin de weg naar het volk nog gemakkelijker weer terug vindt.
De darren sterven na de paring, maar de koningin kan 4 à 5 jaar oud worden. Zij hoeft niet meer te paren om eitjes te produceren. Elke dag legt ze tot 2000 eitjes, ze heeft namelijk wel 120 tot 150 eileiders, terwijl een gewone bij er 15 heeft. Daarnaast is ze is ook de enige die bevruchte eitjes kan leggen.
4. Doe geen fel gekleurde kleding aan. Felle, heldere kleuren trekken wespen en andere insecten aan. Doe dus zo min mogelijk felle kleuren aan, zoals geel, paars, rood en blauw, zodat je minder aantrekkelijk bent voor wespen.
De enige wespen die de winter overleven, zijn jonge bevruchte koninginnen. Ze komen in het voorjaar uit hun winterslaap om een nieuw nest te bouwen. De koningin tot 12 eitjes in het nieuwe, door haar gebouwde nest. Wanneer de eitjes uitkomen en larven worden, voedt ze deze totdat ze zijn uitgegroeid tot werksters.
Zelf een wespenval maken
Zo'n wespenval of 'limonadeval' is als het ware omgekeerde fles met op de bodem een lokstof. Vaak is dat limonade. Wespen worden door het zoete goedje gelokt, vliegen de fles in en kunnen er vervolgens niet meer uit.