Je titel begint altijd met een hoofdletter, maar eindigt niet met een punt. Je ondertitel mag wel met een punt eindigen, maar dat hoeft niet. Vaak worden ook dubbele punten in de titel gebruikt, bijvoorbeeld na een citaat, stelling of vraagstelling.
Een goede titel is kort en valt op.
Een goede titel wekt nieuwsgierigheid en licht een tipje van de sluier op. Een goede titel beschrijft ook het voordeel dat de lezer kan verwachten wanneer hij het stuk leest. Dus niet alleen het onderwerp van de tekst. Een overtuigende titel beloont de lezer in ruil voor zijn tijd.
De titel is het kennismakingsmoment
De titel van een boek moet nieuwsgierig makend en uitnodigend zijn om verder te lezen. Die eerste woorden moeten vragen oproepen en het onderbewuste prikkelen om verder te willen lezen. Daarnaast moet een titel ook allesomvattend zijn en de inhoud van uw boek goed beschrijven.
Door de opmaak van een tekst herken je vaak de tekstvorm. Een advertentie bijvoorbeeld herken je aan de afbeelding, weinig tekst en afwisselende lettervormen. De titel van een tekst is vaak een ingekorte zin zonder punt.De titel kan ook uit één woord bestaan of uit een vraag.
Vaak worden alle woorden van een titel met hoofdletters geschreven. Toch is het aan te bevelen om de hele titel cursief te zetten (De Volkskrant) of tussen aanhalingstekens te schrijven ('De Volkskrant'). Lezers kunnen dan precies zien waar de titel begint en eindigt.
Jubilaris Arne Slot nu ook kampioen als trainer, Santiago Giménez jaagt nog op record | Titel Feyenoord 2023 | AD.nl.
Een goede titel is kort en krachtig, maar minstens drie woorden heb je wel nodig om iets te kunnen meedelen. Is je artikel korter en loopt het slechts over twee of drie kolommen, beperk je dan tot 20 of hoogstens 30 karakters. Weet dat een lange titel in een kleinere letter verschijnt, dus eigenlijk minder opvalt.
DE BESCHRIJVENDE TITEL
De titel beschrijft feitelijk en zo kort mogelijk het onderwerp. Wie beschrijvende filmtitels bestudeert, valt op dat ze bijna altijd een of meer van deze vier kenmerken bevatten: centrale gebeurtenis, hoofdpersoon, plaats, tijd.
Gebruik maximaal acht woorden voor je titel
Zowel zoekmachines als lezers beschouwen de titel als het belangrijkste onderdeel van een tekst. Houd de titel van je tekst kort. In vijf, maximaal acht woorden kun je een lezer grijpen en verleiden om jouw artikel te lezen. Houd daarmee rekening met de breedte van de titel.
Aangezien een titel ook een zin is, kan je er dus vanuit gaan dat daar ook een punt hoort maar dat is niet zo. De witregel die na een titel volgt of elke andere vormelijke ingreep in de lay-out van je drager maakt voldoende duidelijk dat je zin eindigt.
Schrijf het eerste woord van de titel van een boek, film of theaterproductie met een hoofdletter. In titels van naslagwerken en referentiewerken kunnen alle betekenisvolle woorden een hoofdletter krijgen.
Sinds 2002 zijn internationaal geldige titels als MA, MSc, BA en BSc in gebruik. De 'oude' Nederlandse titels, zoals drs. en ir., bestaan ook nog steeds. Welke titel iemand mag voeren die een hbo- of universitaire opleiding heeft afgerond, hangt af van het type opleiding en de studierichting.
Met een ondertitel kun je het onderwerp nader specificeren of bijvoorbeeld ingaan op het soort onderzoek, je opdrachtgever of variabelen uit je hoofdvraag. Een ondertitel plaats je onder de hoofdtitel op de titelpagina.
De hoofdtitel van je verslag komt op de titelpagina.Deze titel moet in één oogopslag duidelijk maken waarover de tekst gaat. De centrale vraag moet eruit blijken. Soms kun je de lezer een handje helpen door er een subtitel bij te geven, vooral als het lastig is om in één zin de hele lading te dekken.
Ondertitels blijven minimaal één en maximaal acht seconden in beeld. Korter mag alleen als de titel vlak voor een scènewisseling zit. Let wel: Titels die korter dan een seconde in beeld zijn, zijn moeilijk te lezen. De gemiddelde kijker heeft zo'n drie seconden nodig om één regel tekst mee te krijgen.
Wat is de functie van een titel? Een titel moet lezers aanzetten tot lezen van het artikel of blog. De aandacht van de lezer grijpen en hem het gevoel geven: “Dat wil ik weten!”. Daarnaast moet de titel weergeven waar het artikel over gaat.
Het kan een zin, een woord, een locatie (denk aan Jungle Book), een naam (denk aan Harry Potter), een uitspraak of een thema (denk aan Het smelt van Lize Spit) zijn die belangrijk is. Het liefst prikkelt het, maakt het nieuwsgierig en vertelt het iets over je verhaal.
Een tussentitel is in de filmwereld een stilstaand beeld met tekst, gemonteerd in de film. De tussentitel werd vooral gebruikt ten tijde van de stomme film om het verhaal te verduidelijken en toe te lichten. Nadat de geluidsfilm opkwam, werd de tussentitel vervangen door de vertelstem.
Het laatste deel van een tekst wordt het slot genoemd. Het slot herhaalt meestal het belangrijkste uit de tekst. Door het slot wordt het verhaal mooi rond. Let op: bij nieuwsberichten is er vaak geen slot.
Zoals elk betoog begint met een inleiding, eindigt elk betoog met een slot. Het slot komt direct na het middenstuk. In het slot komt een korte samenvatting, een conclusie en een uitsmijter.