Een papieren kentekenbewijs heeft geen tenaamstellingscode maar een overschrijvingsbewijs. De tenaamstellingscode en het overschrijvingsbewijs hoeft u alleen bij u te hebben als u uw voertuig verkoopt. Of als u het voertuig schorst, exporteert of sloopt.
Bij een papieren kentekenbewijs hoort geen tenaamstellingscode. Bent u een deel van het papieren kentekenbewijs, bijvoorbeeld uw overschrijvingsbewijs, kwijt? Dan heeft u een geheel nieuw kentekenbewijs nodig.
Volledig kentekenbewijs
Er zijn twee soorten kentekenbewijzen in Nederland: Voor 2014: een papieren kentekenbewijs, die bestaat uit het originele Tenaamstellingsbewijs (deel IB) en het Overschrijvingsbewijs (deel II) Na 1 januari 2014: de kentekencard is de vervanger van het papierenkentekenbewijs.
Waar staat de tenaamstellingscode? Deel 1 van de tenaamstellingscode staat op een brief die je hebt gekregen bij aankoop van je auto.Het tweede deel vind je bij de kentekencard die je per post thuisgestuurd krijgt.
Dit nummer staat op de voorkant van de kentekencard. Voer de tenaamstellingscode in. U krijgt direct op het scherm te zien of de combinatie geldig is.
Voorwaarden voor overschrijven
Het kentekenbewijs is compleet. Check dit van te voren bij de verkoper van het voertuig. Als hij namelijk (een deel van) het kentekenbewijs en/of de tenaamstellingscode kwijt is, dan moet hij eerst een nieuw kentekenbewijs of een nieuwe tenaamstellingscode bij ons aanvragen.
Het kentekenbewijs deel 3 heet sinds 1 juni 2004 het overschrijvingsbewijs. Vanaf 1 januari 2014 is dit weer vervangen door de tenaamstellingscode. Dit is het deel dat nodig is bij overschrijving van het kenteken en dat je thuis moet bewaren.
De meldcode bestaat uit 4 cijfers. Het zijn de laatste 4 cijfers van het chassisnummer dat is ingeslagen in het frame van de auto. Verder staat de meldcode op de kentekencard en is deze online op te vragen via DigiD. Samen met het kenteken zorgt de meldcode voor een unieke code.
De tenaamstellingscode heb je nodig bij het overschrijven, schorsen, slopen, uitvoeren of inruilen van de auto. De meldcode heb je nodig bij het afsluiten van een autoverzekering.
Het tweede deel van de tenaamstellingscode wordt samen met het kentekenbewijs per post opgestuurd door de RDW. Alleen als een voertuig voor de eerste keer wordt geregistreerd, ontvangt de koper de complete tenaamstelling in een envelop. In dit geval bestaat de tenaamstellingscode (nog) niet uit twee delen.
Als u rijdt op de weg, moet u uw kentekencard bij u hebben. De politie kan erom vragen. Heeft u (nog) een papieren kentekenbewijs, dan moet u het Voertuigbewijs (deel IA of het vroegere deel I) en het Tenaamstellingsbewijs (deel IB of het vroegere deel II) bij u hebben.
Is de meldcode van mijn auto hetzelfde als de tenaamstellingscode? Nee, deze codes zijn niet hetzelfde.
U kunt een nieuw kentekenbewijs aanvragen bij de RDW. Ook kunt u een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen via de website van de RDW.
De meldcode van je auto staat vermeld op het kentekenbewijs deel 1B en deel 2 van de auto, onder het kopje 'Technische gegevens' in het vakje 'E'. Je kunt de meldcode ook opvragen bij de RDW of bij de dealer waar je de auto hebt gekocht als je het kentekenbewijs niet kunt vinden.
Je moet een aantal documenten bij je hebben: een geldig identiteitsbewijs (van jezelf, maar ook van de nieuwe eigenaar), het kentekenbewijs (bij auto's van vóór 2014) of kentekencard en de negencijferige tenaamstellingscode. De kosten voor het overschrijven van een kenteken bedragen € 11,40.
Dit heet de Basisregistratie Personen (BRP). Om een auto op uw naam te kunnen zetten moet u ingeschreven staan in de BRP, in Nederland wonen en een geldig ID hebben. Staat u niet of onjuist ingeschreven in de BRP, dan is een kenteken op naam zetten niet mogelijk.
Het voertuigbewijs is deel 1A (voordien 'deel I') van het kentekenbewijs. Dit onderdeel bevat álle belangrijke gegevens van de auto, dus de autogegevens, waaronder: A: Kenteken: tekencombinatie zoals die op de nationale kentekenplaat vermeld staat.
De inschrijving zorgt dat men een voertuig niet meer op naam kan zetten van iemand anders. We noemen dit een tenaamstellingsblokkade. Een beslag op een voertuig kan men ook weer stopzetten.
Volgens de Dienst Wegverkeer (RDW) worden per jaar wel 200.000 nieuwe tenaamstellingscodes aangevraagd. Ben je het dus kwijtgeraakt, dan kun je via de RDW een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen. En als je het hele bewijs kwijt bent, dan krijg je een vervangend kentekenbewijs.
Tenaamstellingscode of overschrijvingsbewijs bij verkoop
Een papieren kentekenbewijs heeft geen tenaamstellingscode maar een overschrijvingsbewijs. De tenaamstellingscode en het overschrijvingsbewijs hoeft u alleen bij u te hebben als u uw voertuig verkoopt. Of als u het voertuig schorst, exporteert of sloopt.
Wat moet ik doen als ik overschrijvingsbewijs deel 3 kwijt ben? Het kentekenbewijs deel 3 heet sinds 1 juni 2014 het overschrijvingsbewijs. Vanaf 1 januari 2014 is dit weer vervangen door de tenaamstellingscode. Dit is het deel dat nodig is bij overschrijving van het kenteken en moet je thuis bewaren.
U ontvangt binnen een paar minuten 2 mails van ons.In de tweede mail staat de link naar uw nieuwe tenaamstellingscode. Mogelijk moet u - om de tenaamstellingscode te kunnen downloaden - opnieuw inloggen. De tenaamstellingscode blijft 40 dagen voor u staan.
Als u uw kentekenbewijs kwijt bent, moet u een vervangend kentekenbewijs aanvragen. Ook als uw kentekenbewijs is gestolen. Bent u de tenaamstellingscode van uw kentekencard kwijt? Dan hoeft u alleen een nieuwe tenaamstellingscode aan te vragen.
Dan kun je een nieuwe aanvragen.Dit regel je via de Rijksdienst wegverkeer (RDW). Je krijgt het nieuwe kentekenbewijs dan binnen 3 werkdagen thuisgestuurd. De kosten voor een nieuwe kentekencard zijn €37,90.