Stap 2: Paling ontgraten en de kop verwijderen
Houd de kop van de paling goed vast en plaats je mes onder de ruggengraat. Snijd voorzichtig langs de onderkant van de graat, wederom van kop tot staart. Ga door tot de graat loskomt van het vlees.
Hoe ouder de paling, hoe meer dioxines. Dioxine breekt niet af en wordt opgestapeld in het vet van de aal, maar de paling gaat er zelf niet dood aan. Wie paling eet wordt ook niet meteen ziek. Maar dioxines kunnen kanker veroorzaken en verstoren de zogeheten hormoonhuishouding van de mens.
Is paling altijd gerookt? Nee, paling kun je ook vers kopen, om te stoven of te bakken. Met verse als gerookte paling kun je heerlijke gerechten maken.
Paling is met name gezond door de omega-3 vetzuren die het bevat. Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetzuren in de bescherming tegen hart- en vaatziekten. Vette vis (bijvoorbeeld paling) bevat meer omega-3 vetzuren dan andere vissoorten (zoals tonijn en kabeljauw) en is om die reden gezonder dan magere vis.
De paling heeft een bedreigde status. Een van de redenen daarvoor is de smokkel van glasaal, oftewel babypalingen. De visjes zijn op de zwarte markt duizenden euro's per kilo waard.
In verband met dioxine en andere gifstoffen in paling (en wolhandkrab) is het vanaf 1 april 2011 voor iedereen (dus ook voor beroepsvissers) wettelijk verboden om in een aantal zoute wateren te vissen met vistuigen die in hoofdzaak gebruikt worden of bestemd zijn om op aal of wolhandkrab te vissen.
Samen met een stuk lood bied je het geheel aan op de bodem van het viswater. Je gebruikt hierbij geen hengel maar een (peur)stok. Het idee is dat de paling in de wormen bijt en met haar tandjes in het draad blijft haken. Als je beet hebt dan haal je het geheel met één beweging binnen.
Hij was zo´n 80 cm lang en op z´n dikst ongeveer 15 cm. Ik heb hem 2 keer zolang in de pekel laten staan als normaal en dat bleek goed te zijn. Daarna goed laten drogen en vervolgens 2 uur op 80 graden laten garen en tegelijk roken en toen de temperatuur naar 40 graden teruggebracht en nog 2 uur gerookt.
Alle vissen en zeedieren zijn in principe halal, behalve als de zeedieren schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid. Zoetwaterdieren, zelfgekweekte paling en vissen zijn niet toegestaan. Ook dieren uit stilstaand water zijn niet toegestaan gezien de onzuivere toestand.
€ 32,00. BTW) De paling wordt gevangen in Europa, er kan nog een vis haakje in zitten.
- … de paling wel 24 uur buiten het water kan overleven? Wanneer de paling op doortocht is kan deze dan ook korte afstanden over land afleggen! Zie de video hieronder.
Of paling gezond is hangt af welke soort je consumeert. Je kunt namelijk gekweekte en wilde paling consumeren. Gekweekte paling houdt in dat de erg jonge palingen (glasaaltjes) worden gevangen en opgevoed in kwekerijen. De gekweekte paling wordt gekweekt in water dat constant onder controle staat.
Gebruik een scherp mes en snij de paling rechtboven bij de kieuw in en trek het mes langs de rugvin, op de graat naar het einde van de paling. Vervolgens steekt u het mes onder de graat en snij richting de kop.
Deze mysterieuze vis met zijn unieke smaak is heerlijk in salades, snacks en andere gerechten. Sommigen hebben een voorkeur voor gerookte paling, maar je kunt ze ook vers kopen. Stoven, bakken, koken, het kan allemaal.
Hij smaakt naar makreel maar is vetter, even vet als haring, en heeft een karakteristiek zurig kantje dat hem eigenlijk wat ordinair maakt. Behalve na het roken. Ongelooflijk, dat een vis die vers zo opdringerig is, gerookt zo heerlijk smaakt. Paling!
De paling wordt liggend gerookt (dus niet hangend zoals in een rookoven) en je hebt hiervoor een barbecue nodig die gesloten kan worden met een deksel. Gebruik altijd gepekelde paling voor de beste smaakbeleving.
Afhankelijk van de dikte van paling, alsmede de buitentemperatuur, duurt het totale paling roken proces zo'n 45 tot 75 minuten. Haal de gerookte paling voorzichtig uit de rookoven en wikkel ze in een oude krant om ze nog 15 minuten te laten “na-garen”. Dat komt de smaak echt ten goede en daar gaat het tenslotte om.
Eikenhout is een harde houtsoort waar de meeste palingrokerijen paling mee roken. Eikenhout heeft veel voordelen; het brandt lang, rookt veel en het ruikt nog eens heerlijk. Het hout rookt veel door de verschillende zuren en tannine, die zich in het hout bevinden.
Palingen eten wormen, garnalen en zelfs kleine vissen, maar meestal doet hij zich tegoed aan muggenlarven en andere kleine ongewervelden dieren. Hij gaat vooral op zoek naar voedsel als het begint te schemeren en dat kan de hele nacht doorgaan, totdat het weer licht wordt.
De glasaal, die zich langzaam ontwikkelt tot paling (oftewel aal) verblijft vervolgens ongeveer acht jaar in het zoete water.
Gemiddelde leeftijd van palingen zo'n 7 jaar
Palingen worden normaal gesproken ongeveer zeven jaar oud, omdat ze vaak zo dik worden dat hun ingewanden stoppen met werken, maar Ale wist de natuur op de een of andere manier om de tuin te leiden en overleefde zelfs twee wereldoorlogen!
,,De boete voor één paling bedraagt 200 euro.
--In de oeverzones zit de meeste paling, al zijn deze doorgaans kleiner. --Bij helder weer zoekt de paling dieper water op. --In kanalen en overdag vis je het best in de vaargeul.
Er is een meeneembeperking van maximaal vijf stuks vissen, deze beperking geldt evengoed voor paling, dus men mag maximaal 5 palingen meenemen.