Twee magen
Dit wordt de kliermaag genoemd. In deze maag voegt het lichaam maagsappen toe die helpen bij de afbraak van ruw voedsel. Na de kliermaag gaat het voedsel door naar de spiermaag. Dit is de maag waarin het voedsel met behulp van spierwerking wordt gekneed en kapot gemaakt.
De kip heeft twee magen: de kliermaag en de spiermaag. In de kliermaag vindt de eerste chemische vertering van eiwit plaats. Door zoutzuur (HCl) zakt de pH-waarde in de maag tussen 3 en 4, waardoor pepsine de vertering kan inzetten.
Normale ontlasting is stevig, droog, meestal bruin van kleur met daarop een grijswitte punt. Een keer per dag leegt de kip de blinde darm. Dan zie je een plasje dunne mest. Heeft een kip dunne, waterige ontlasting, dan is er sprake van diarree.
Naast kippengrit heeft pluimvee ook maagkiezel nodig. Omdat kippen geen tanden hebben wordt dit gebruikt om het kippenvoer in de spiermaag fijn te malen.
Wanneer moet je kippen eten geven? Geef je kippen eenmaal per dag, bijvoorbeeld 's morgens, het standaard kippenvoer. Dit kan bestaan uit meel of een geperste korrel. Op een zanderige ondergrond is meel minder ideaal, omdat de dieren vaak de helft uit hun voederbakje gooien.
Spijsvertering van kippen
Al het voedsel wordt door kippen direct ingeslikt. Ze kauwen er niet op, want ze hebben geen tanden. Via de slokdarm komt het voedsel eerst in de zogenoemde 'krop' terecht. Hier wordt het voedsel geweekt om het beter geschikt te maken voor de vertering.
Willem Wever zocht het uit! Kippen plassen niet zoals mensen dat doen.
Ze slapen wel veel korter dan mensen. Niet alleen de REM-slaap neemt veel minder tijd in beslag, ook de diepe slaap duurt slechts een paar minuten. Zo doen kippen veel “hazenslaapjes”, kortstondige slaapjes achter elkaar. Nog een bijzonderheid: kippen kunnen, anders dan mensen, slapen met een oog open.
Een kuur met appelazijn levert een goede bijdrage aan de gezondheid en vitaliteit van de hoenders. Het bevat talloze vitaminen zoals vitamine E & C, B1, B2, en B6, talrijke mineralen zoals ijzer, kalium, calcium en magnesium, spoorelementen, enzymen en anti-oxidanten.
Lang voordat er kippen waren, legden vissen, amfibieën en reptielen al eieren. Maar was er eerst een kip of een kippenei? Honderden miljoenen jaren voordat er kippen waren, legden vissen, amfibieën en reptielen al eieren. Dat is dus duidelijk: het ei was er eerder dan de kip.
Een haan bevrucht een dooier door te paren met een hen. Daarna vormt de hen het eiwit en de schaalvliezen. In totaal doet ze er ongeveer 25 uur over om een ei te maken. Doordat het sperma van de haan meerdere dagen intact blijft, leggen kippen soms tot tien dagen na de paring nog bevruchte eieren.
We noemen dit 'verhanen'. Het is waarschijnlijk een aandoening aan de eierstokken waardoor de kip extra mannelijke hormonen gaat produceren. De kip stopt dan met het leggen van eieren en het verenkleed wordt net als dat van een haan. De kip gaat zich ook gedragen als een haan, maar kan geen kippen bevruchten."
Reacties. Kaas bevat veel zouten, geef je kippen liever geen kaas, waarom zou je?
Keukenafval dat je beter niet aan je kippen geeft: avocado. schillen van citrusvruchten, kiwi, bananen. uienschillen.
Meestal vormt het zelfs een gevarieerde aanvulling op hun normale voer. Wel bevatten veel voedselresten vaak zout en veel vet en dat is niet goed voor een kip. Zo kan brood bijvoorbeeld gaan gisten in het darmkanaal. Een enkel korstje kan wel, maar niet teveel dus.
Dieren kunnen ook tranen produceren uit de traanklieren bij hun ogen. Tranen zijn de hele dag nodig om het hoornvlies (buitenste laagje van je oog) vochtig te houden. Zonder tranen, droogt het hoornvlies uit (krijg je last van droge ogen). Dit doet erg pijn en kan ontstekingen geven.
Strooi op de grond tussen je planten kaneel, paprika, knoflook, kerrie, zwarte peper, cayennepeper en/of zout. Strooi de specerijen ook in je tuin. De meeste kippen houden niet van de scherpe geur van sterke specerijen en vermijden de plekken die er naar ruiken.
Kippen kunnen slecht tegen wind, warmte of regen, dus het nachthok moet geventileerd kunnen worden, maar het mag er niet tochten.
Het klinkt misschien een beetje vies, maar de eieren en de poep van kippen komen uit één en hetzelfde gat. Je moet het een beetje zien als een buizensysteem: twee 'leidingen' komen samen uit op één gat, in dit geval de cloaca van de kip. Bij mensen noemen we dit de anus.
De cloaca zit aan de buikzijde van vogels, achter de poten. Onder veren verstopt vind je de opening van de cloaca. Achter die opening zit een holte waar poep en plas, maar soms ook eieren en zaadcellen langs gaan. Alles in één orgaan.
De ontlasting van kippen heeft onder normale omstandigheden een groen-bruine kleur met een witte punt. De keutel hoort droog te zijn en vormen daarbij een stevige klont. Wanneer kippen last hebben van diarree is dit een teken dat er iets mis is met de kippen.
Kippen hebben altijd vers water nodig. U dient dagelijks hun water te verversen en te controleren of hun drinkbak schoon is. Bij warm weer kunt u het water het beste in de schaduw zetten en het eens een keer extra controleren omdat ook kippen meer drinken wanneer het warm is.
Re: Water en voer in het nachthok? Kunt beter in het nachthok voer en water geven als er buiten. Voer kan buiten nat worden; is nooit goed.