Planten hebben geen gevoel en óók geen bewustzijn, dat zegt een groep internationale wetenschappers. Volgens hen moeten we af van het idee dat planten pijn kunnen voelen als ze bijvoorbeeld worden geoogst of platgetrapt. Planten hebben geen hersenen of de nodige zenuwcellen en kunnen daarom niets 'voelen'.
Inmiddels weten we dat planten geen pijn voelen zoals dieren, want ze hebben geen centraal zenuwstelsel. Maar planten reageren wel op licht, geur en aanraking. Ze kunnen ook communiceren met andere planten, bijvoorbeeld door chemische waarschuwingsstoffen te produceren als ze worden aangevallen door planteneters.
Bomen zijn volledig verbonden met hun omgeving. Hun wortels zijn hersenen, zenuwen, benen en monden tegelijk.
Bomen kunnen insecten herkennen, temperatuurschommelingen onthouden, voedingsstoffen delen en met elkaar communiceren, legt hij uit.
Planten zijn anders dan dieren. Ze hebben geen hersenen, geen zenuwen en geen centraal zenuwstelsel. Ze kunnen geen pijn voelen of bewust op een externe prikkel reageren. Planten kunnen reageren op trillingen, zonlicht of chemische stimuli, maar dit zijn autonome reacties, geen bewuste.
Planten hebben geen gevoel en óók geen bewustzijn, dat zegt een groep internationale wetenschappers. Volgens hen moeten we af van het idee dat planten pijn kunnen voelen als ze bijvoorbeeld worden geoogst of platgetrapt. Planten hebben geen hersenen of de nodige zenuwcellen en kunnen daarom niets 'voelen'.
Insecten hebben geen centraal zenuwstelsel, een voorwaarde om pijn te kunnen voelen. Daarom nemen wetenschappers aan dat insecten in ieder geval niet hetzelfde gevoel hebben als zoogdieren. Onderzoek toont aan dat insecten zich wel bewust zijn van beschadiging van hun lichaam.
Sommige boomsoorten en andere plantensoorten hebben nog een derde manier om te communiceren. Zij beschikken namelijk over een gemeenschappelijk wortelnetwerk. Eigenlijk zijn de verschillende bomen één organisme, één kloon. Die boomsoorten communiceren heel direct en kunnen voedingsstoffen uitwisselen.
Planten hebben oren, neuzen, noch andere menselijke zintuigen, maar ze kunnen toch horen, ruiken, zien, voelen, proeven. Dat komt door biochemische processen waardoor ze ook communiceren met andere planten en dieren.
Planten communiceren op verschillende manieren. Ze communiceren bijvoorbeeld met hun uiterlijk, zoals hun bouw en kleur. Ook communiceren ze met chemie: geuren en in gevaarlijke situaties ook met gif.
Zo blijkt dat planten – net als dieren – kunnen leren, communiceren, onthouden én problemen oplossen.
Planten kunnen niet lijden, dieren wel
Planten hebben namelijk geen centraal zenuwstelsel, geen hersenen en geen zenuwen. Deze eigenschappen hebben ze ook niet nodig. Planten voelen daarom geen pijn en kunnen ook niet bewust op externe prikkels reageren.
Natuur verbetert je concentratie en geheugen. Een onderzoek in Psychological Science toont aan dat de aanblik van natuur je concentratie en geheugen direct verbetert. Alleen al het bekijken van natuurfoto's is genoeg om dit effect te bewerkstelligen. Dat is goed nieuws voor mensen die in een stedelijke omgeving wonen.
De plant kan dus zowel abiotische stress van bovengronds en ondergronds ervaren. Bovengronds kan een plant door te veel instraling, hitte of droogte abiotische stress hebben. Een ondergrondse factor die hetzelfde effect kan hebben op de plant is een te hoog zoutgehalte, maar ook verpotten van de plant.
Amorphophallus titanum – Reuzenaronskelk
In het Engels heeft de plant de bijnaam corpse flower, oftewel lijkbloem. Dit komt uiteraard door de ontzettend vieze, sterk rottende geur die insecten zoals aaskevers en aasvliegen aantrekt.
De boom haalt met zijn wortels water met erin opgeloste mineralen uit de bodem. De voornaamste minerale bestanddelen die de boom uit de grond haalt zijn verbindingen van de elementen stikstof, fosfor, kalium, calcium, zwavel, ijzer en magnesium.
Een extreem dominante geur die al op tientallen meters afstand kan worden waargenomen wordt verspreid door de Balsempopulier (Populus trichocarpa). De Balsempopulier is niet in Nederland inheems maar wordt soms in de duinen aangeplant.
En toch kunnen paddenstoelen spreken. Met elkaar, én met de bomen waar ze op groeien. Meer nog: ze hebben een eigen woordenschat van zo'n vijftig woorden. Dat blijkt uit een onderzoek van Andrew Adamtzky in het tijdschrift Royal society open science.
Niet alleen zoogdieren zoals wij, maar ook vogels, vissen en mogelijk kreeften. Wie niet kan praten, voelt geen pijn, was lange tijd het adagium in de wetenschappelijke wereld. Tot de jaren 1980 opereerden artsen baby's die nog niet konden praten zonder verdoving.
Slakken daarentegen zijn wel traag, maar beschikken ook over hersenen en zelfs over een kortetermijngeheugen. Onderzoekers die willen begrijpen hoe de geheugenfunctie werkt, gebruiken zeeslakken soms als proefdieren. Slakken reageren op pijnprikkels en onthouden dit een tijdje.
Dan reageren ze geagiteerd. Mieren hebben dus ook gemoedstoestanden, zoals elk dier emoties heeft. Maar het ene dier heeft wel een rijkere schakering en complexere emoties dan het andere.” Het blijft wel de vraag of we die menselijke emoties zomaar kunnen projecteren op een dier als een vis of papegaai.
Appelboom – het symbool van vertrouwen
De appelboom is de boom van de liefde. Het staat symbool voor liefde, vertrouwen en dankbaarheid. Vroeger werd deze boom naast het huis geplant ter bescherming, maar ook om liefde te ontvangen.
Als één van de oudste bomen ter wereld is de olijfboom een sterk symbool in vele tradities. Hij wordt geassocieerd met kracht, vrede, overwinning en een positief toekomstbeeld.
Vele kunstenaars en schrijvers zijn geïnspireerd door de Ginkgo Biloba. Een sterke boom met flexibele takken. Zoals het gezegde luidt; alle wijsheid zit in een notendop.
Bewegen en de hersenen. Bewegen is goed voor je hersenen. Het verbetert je geheugen, zorgt ervoor dat je beter slaapt en vermindert stress. Daarnaast verkleint bewegen het risico op hersenaandoeningen zoals dementie, depressie en Parkinson.