Het consumeren van grote hoeveelheden cacao kan leiden tot bijwerkingen zoals misselijkheid, duizeligheid en hartkloppingen, waardoor de ervaring onaangenaam kan worden. Bovendien kunnen intense emotionele en spirituele ervaringen tijdens de ceremonie overweldigend zijn.
Rauwe cacao beschermt tegen hart- en vaatziekten
Door het hoge gehalte antioxidanten heeft cacao een beschermend effect op hart- en vaatziekten. Cacao bevat daarnaast ook veel mineralen als magnesium die ook het hart ondersteunen, spieren ontspannen en de hersenfunctie stimuleren.
Hoe vaak kan ik cacao drinken? Het is veilig om dagelijks cacao te drinken.
Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën. Daarom staat die niet in de Schijf van Vijf.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Het eten van grote hoeveelheden kan cafeïne-gerelateerde bijwerkingen veroorzaken, zoals nervositeit, vaker plassen, slapeloosheid en een snelle hartslag . Cacao kan allergische huidreacties veroorzaken en kan ook migrainehoofdpijn veroorzaken. Het kan ook misselijkheid, maagklachten, constipatie en gas veroorzaken.
Het eten van chocolade kan zorgen voor vervelende darmklachten zoals een opgezette buik, buikpijn, obstipatie, diarree en gasvorming. Vervolgens kun je ook last krijgen van je maag, oprispingen en misselijkheid. De suiker en melk in de chocolade zijn de grote boosdoeners.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet, ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Cacao-allergie komt zelden voor, het bestaat wel. Mensen met een cacao–allergie krijgen van alle producten waar cacao in verwerkt zit een allergische reactie, gaande van huiduitslag, jeuk, hoofdpijn tot ademhalingsproblemen.
Cacao is een geweldig slaapmiddel : Cacao bevordert de productie van serotonine. Het gelukshormoon regelt op zijn beurt de vorming van het slaaphormoon melatonine. Een cacao in de avond kan je echt helpen in slaap te vallen. Geluksbrenger : Chocolade bevat ook de stof fenylethylamine.
Psychologische effecten
Cacao bevat naast mineralen en antioxidanten ook veel van het stofje fenylalanine. Dit stofje zorgt ervoor dat je je blijer voelt. Fenylalanine wordt namelijk in je lichaam omgezet in dopamine. En dopamine ken je misschien wel: het verhoogt je geluksgevoel en concentratievermogen.
Melk heeft geen invloed op de biologische beschikbaarheid van cacaopoederflavonoïde bij gezonde mensen.
Of chocolade gezond is, hangt af van de hoeveelheid vet en suiker die aan de chocolade is toegevoegd. Hoe meer cacao aan chocolade wordt toegevoegd, hoe gezonder de chocolade. Een reep met 90% cacaopoeder is dus gezonder dan een reep met 54% cacaopoeder.
Ze hebben een gunstige en beschermende werking op het cardiovasculaire systeem en de bloeddruk. De consumptie van pure chocolade, en dus van cacao, verbetert de elasticiteit van de bloedvaten, verwijdt de slagaders en verbetert de bloedcirculatie, waardoor de druk in de bloedvaten afneemt.
Cacao verbetert de hersenfunctie
Het bevat stimulerende stoffen zoals cafeïne en theobromine. Deze stoffen verhogen je alertheid en verbeteren je cognitieve functie. Bovendien stimuleert de aanwezigheid van flavonoïden de bloedtoevoer naar de hersenen, wat kan zorgen voor een betere concentratie en geheugenfunctie.
Hallucinogeen of psychoactief. Sommige beoefenaars beweren dat cacao kan functioneren als een neurologische drug, vergelijkbaar met cannabis of andere geestverruimende planten . Maar hoewel cacao bepaalde bestanddelen gemeen heeft, zijn ze ofwel in microscopisch kleine hoeveelheden aanwezig of worden ze niet op dezelfde manier door het lichaam verwerkt.
Voedselallergie voor chocolade en cacao wordt als mogelijk beschouwd , maar er is tot op heden geen enkel rapport van een door challenge bewezen, IgE-gemedieerde allergie voor chocolade of cacao.
Hoe ontstaan hartkloppingen
De meest voorkomende oorzaken voor hartkloppingen zijn inspanning, emotie / stress, cafeïne (koffie, thee, cola, chocolade, energiedrank), bloedarmoede (anemie), snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) alcohol en drugs, maar bijvoorbeeld ook verblijf in de bergen.
Het gebruik van grote hoeveelheden cafeïneproducten zoals koffie, thee, (pure) chocolade en cola kan leiden tot hoofdpijn. De hoeveelheid cafeïne in producten varieert: 80 tot 150 mg cafeïne in een kop koffie; 30 tot 40 mg cafeïne in een kop thee.
Chocolade een maand laten liggen kan verschillende voordelen hebben. Een lagere chocoladeconsumptie kan leiden tot een afname van de totale calorie- en suikerinname , aldus Dr. Gupta. "Het kan ook de gezondheid van het gebit verbeteren door het risico op gaatjes en tandbederf te verminderen," zei hij.
Voedingsadvies. Het wordt afgeraden om meer chocolade te gaan eten met het idee hart- en vaatziekten te voorkomen. Hiervoor is onvoldoende wetenschappelijk bewijs. Daarnaast bevat chocolade veel verzadigd vet, wat het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogd.
Als je stopt met chocolade eten krijg je geen ontwenningsverschijnselen.Dat is pijn in je lichaam van het niet eten van chocolade. Dus kan je niet echt aan chocolade “verslaafd” raken.
Veel chocola en chocolademelk vergroot de kans op obstipatie. Het is verstandig deze producten, net als de vezelarme etenswaren, slechts heel beperkt te geven aan kinderen met obstipatieklachten. Bruinbrood is dus beter dan wit brood. Groenten en fruit bevatten veel vezels en vergemakkelijken de ontlasting.
Dit kan komen doordat je te snel gegeten hebt, je teveel gegeten heb, het eten te vet was of je hebt iets gegeten waar je gevoelig voor bent. Ruim de helft van de bevolking heeft wel eens buikpijn na het eten. Vaak gaat dit samen met een opgeblazen gevoel en/of winderigheid.
Rijk aan vezels
Vezels fungeren als een prebioticum en dienen als voeding voor de nuttige bacteriën in onze darmen. Door de groei van deze vriendelijke microben te bevorderen, helpt cacao een evenwichtige darmflora te behouden , wat essentieel is voor een optimale spijsvertering, opname van voedingsstoffen en uiteindelijk een optimale reproductieve gezondheid.