Heel vaak komen daarbij oesters op tafel en foie gras en gerookte zalm zijn ook typische Oud en Nieuw-gerechten. Maar verder zijn er eigenlijk geen specifieke culinaire tradities voor deze avond. Oliebollen bestaan niet, al eten ze in Noord-Frankrijk wel gaufrettes du Nouvel An, kleine warme wafels.
Le petit déjeuner (het ontbijt)
Maar traditioneel bestaat een ontbijtje in Frankrijk uit een grote mok koffie met melk (café au lait).Daarbij eten de Fransen dan een stuk stokbrood met boter en jam dat in die koffie wordt gesopt. Soms wordt ook wel eens een croissantje of pain-au-chocolatgegeten.
Kerst in Frankrijk is normaal gesproken een traditioneel familiefeest. De hele familie is dan aanwezig: ouders, kinderen, opa's en oma's, ooms en tantes en neven en nichten. Veel Fransen gaan op kerstavond eerst naar de avondmis en dan begint rond acht à negen uur op kerstavond het uitgebreide kerstdiner.
Families komen samen voor een heel bijzondere maaltijd. Afhankelijk van de familie gaan de kinderen al voor middernacht naar bed en openen ze hun cadeautjes op kerstochtend. Of ze wachten tot middernacht, verstoppen zich zodat de Kerstman ze niet ziet en openen dan hun cadeautjes.
Bekende hoofdgerechten zijn wild, kreeft, dinde aux marrons (kalkoen met kastanjes) of een ander gevogelte (vaak chapon ofwel kapoen). Daarna komt de kaasplank en hét kerstdessert is de bûche de Noël.
Eén van de bekendste Franse recepten is Coq au Vin, een stoofschotel van kip in rode wijn met champignons en spekjes. Andere typische Franse gerechten zijn Boeuf Bourguignon, een stoofpot van rundvlees in rode wijn met groenten, en Ratatouille, een groentestoofschotel van courgette, aubergine, paprika en tomaten.
Hier hebben we een selectie van onze traditionele Franse favorieten verzameld: de in wijn gestoofde kippenstoofpot coq au vin, de Provençaalse visstoofpot bouillabaisse, een groenteversie van Franse uiensoep en meer. Schenk uzelf een glas wijn in en geniet van het koken van deze klassiekers.
Eten: kleine Franse hapjes
Iets uitgebreider eten de Fransen graag olijven, noten of baguette met zoute boter. Wie meer trek heeft, eet vaak een charcuterie met rilette, droge worst en paté en croûte: paté in een jasje van bladerdeeg. En natuurlijk is er ook de beroemde kaasplank.
In de privésfeer begroeten Fransen elkaar vaak met 'la bise', maar op de werkvloer is dit niet gebruikelijk. Beperk je daarom tot het schudden van de hand van de ander. Geef altijd een stevige hand, maar let er goed op dat je niet knijpt. Vergeet niet om de andere persoon aan te kijken tijdens de begroeting.
Leclerc is de prijsvechter bij uitstek, gevolgd door Intermarché en Super U. De Duitse discounters Lidl en Aldi zijn ook flink aan het oprukken.
Franse kinderen gaan te laat naar bed
Op het platteland gebeurt het wat vroeger, maar in grote steden is het heel gewoon dat kinderen pas om 20.30 uur in bed liggen. En in de vakanties is dat vaak nog veel later.
Eieren spelen een hoofdrol in een ander typisch Frans gerecht, les oeufs en meurette . Dit comfortfood, oorspronkelijk uit Bourgondië, bestaat uit eieren gepocheerd in rijke rode wijnsaus met sjalotten of uien en spek en is een klassiek warm voorgerecht op Franse menu's.
"Laat ze brioche eten!"
De croissant is voor Fransen het broodje om mee te ontbijten, per hapje besmeerd met boter en jam of gedoopt in hun kopje koffie.
Een gebruikelijke Franse lunch bestaat uit: een voorgerecht (une entrée), zoals een gemengde salade, soep, terrine of paté; hoofdgerecht (le plat principal), keuze uit rundvlees, varkensvlees, kip of vis, met aardappelen, rijst, pasta en/of groenten; kaasgerecht (uit een lokale selectie) en/of een zoetigheid.
Van meer dan 300 kazen zoals Roquefort, Brie en Camembert, die je een jaar lang elke dag zou kunnen proeven, tot de uitstekende wijnen die elk hoofdgerecht afronden, tot delicatessen zoals crème brûlée en crêpes. Dan zijn er lekkernijen zoals slakken, truffels, parelhoen en lavendelhoning.
Pastaconsumptie is hoog Beschouwd als een van de meest vooraanstaande keukens ter wereld, bevat de Franse keuken veel smaken. In de Franse keuken, waar koken bijna een kunst is, bedraagt de gemiddelde pastaconsumptie per persoon meer dan 8 kilogram .
Le réveillon de Noël, het kerstavondfeest
De avond van 24 december is wanneer Franse families samen aan tafel gaan voor le réveillon, de belangrijkste kerstmaaltijd. Voor veel families is het de belangrijkste kersttraditie en een geweldige tijd om te genieten van feestelijke Franse gerechten en wijnen.
Oudejaarsavond (“Saint Sylvestre” of “le réveillon du Nouvel An”) vieren de Fransen vaak met vrienden met een uitgebreide, feestelijke maaltijd, thuis of in een restaurant. De jaarwisseling zelf gaat er rustig aan toe en binnenshuis, behalve in de grote steden.
In Frankrijk wordt elk jaar op 6 december Sinterklaas gevierd. Er worden meestal optochten en parades georganiseerd in het hart van de steden. Sinterklaas en Père Fouettard verschijnen, soms in praalwagens, en er worden cadeautjes en snoep uitgedeeld aan kinderen die braaf zijn geweest.