Diergaarde blijdorp is niet in bezit van capibara's.
In Burgers' Zoo worden regelmatig jonge capybara's geboren. In dierentuinen zijn capybara's veel te zien, momenteel leven wel meer dan 700 van deze dieren in Europese dierentuinen.
De capibara is het grootste en zwaarste knaagdier ter wereld en leeft in Zuid-Amerika. De capibara's zijn sociale dieren die in groepen leven nabij rivieren en meren, op savannes en in vochtige gebieden in Zuid-Amerika ten oosten van het Andesgebied én rondom de Orinocorivier, de Amazone en Paraná.
(In Blijdorp zijn wel ca. 18.000 dieren waaronder ook ongewervelden en vissen; we voeren jaarlijks zo'n 200/250 autopsies uit waarbij het in 5 tot 10 gevallen om het doden van gezonde dieren gaat.)
Dat is een lijst die in 2015 is opgesteld door de Nederlandse overheid. Op de lijst staan alle namen van zoogdieren die je wél als huisdier mag houden. De capibara staat hier niet op. Dat zou betekenen dat je ze in Nederland dus niet als huisdier mag houden.
De capibara is het grootse knaagdier ter wereld. Door zijn zwemvliezen kan hij zich makkelijk in het water voortbewegen. Bij gevaar vlucht hij het water in en kan dan tot vijf minuten onder water blijven.
De dierentuin Burgers Zoo mag zich absoluut de grootste noemen. Met meer duizenden dieren en bijna anderhalf miljoen bezoekers is het absoluut een plek die je bezocht moet hebben. De dierentuin is bovendien bijzonder mooi ingericht.
Veel dierentuinen hebben een mix van allerlei verschillende diersoorten, zoals katachtigen, apen, beren, vissen, zeezoogdieren, vogels, grote hoefdieren, reptielen, insecten en knaagdieren.
Safari Beekse Bergen is het allergrootste dierenpark van Nederland. Ga te voet over de wandelsafari langs de diverse werelddelen of maak een spannende safarireis met de safaribus, -boot of uw eigen auto. U komt meer dan 100 verschillende diersoorten tegen.
Voornaamste vijanden zijn de jaguar, de anaconda, de alligatorschildpad en de kaaiman. De mens jaagt op de capibara's voor het vlees en de huiden.
In dierentuin Artis zijn op de Pampa deze week drie capibara's geboren. De capibara lijkt op een cavia en is daar ook aan verwant, maar wordt ruim 1 meter lang en kan als volwassen dier wel 60 kilo wegen. Een jonge capibara weegt bij de geboorte ruim een kilo, dat is net zoveel als de gemiddelde volwassen cavia.
Het werd ongeveer drie meter lang en 1,3 meter hoog. Uit de afmetingen van de botten konden de onderzoekers uitrekenen dat Phoberomys ongeveer 700 kilo woog.
Levensduur. Een capibara kan in het wild wel acht jaar oud worden. Dat is voor een knaagdier best oud, aangezien konijnen en cavias ongeveer vier jaar oud worden en ratten nog geen drie. De gemiddelde leeftijd ligt wel lager: gemiddeld zo'n vier jaar.
Capibara's leven in Zuid-Amerika en komen voor aan de oevers van moerassen, rivieren en meren. De capibara is een planteneter en eet waterplanten en grassen. De capibara is een groepsdier en leeft met tientallen dieren samen. De jongen worden behaard geboren en kunnen na enkele uren al rennen, duiken en zwemmen.
Praktisch alle overleden dieren uit de dierentuin worden naar de veterinair-medische Universiteit van Utrecht opgestuurd voor uitgebreid post mortem onderzoek. Het is belangrijk om te weten wat er aan een overleden dier scheelde.
Dierentuinen zijn er van oudsher puur voor vermaak en ontspanning. Maar het is ook educatief; je leert er veel over dieren. Ook kunnen ze een rol spelen bij het behoud van diersoorten. In Europese dierentuinen worden jaarlijks veel gezonde dieren afgemaakt om ongezonde dieren te voorkomen.
1. Diergaarde Blijdorp (1.5 miljoen bezoekers) Ook Rotterdam heeft een eigen dierentuin: Diergaarde Blijdorp. De dierentuin is bijna even oud als Artis en is door de jaren heen dus ook steeds verder gevuld met nieuwe dieren.
Een dierentuin die je eigenlijk ieder jaar opnieuw wilt bezoeken, is Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Het is niet voor niets een van de mooiste en populairste dierentuinen van Nederland. Hier ga je op ontdekkingsreis door de werelddelen; reis in één dag naar Azië, Afrika en Noord-Amerika.
Op een planeet waar het wemelt van de merkwaardige dieren, is de capibara echt een buitenbeentje. Dit Zuid-Amerikaanse dier ter grootte van een klein mens is zestigmaal groter dan zijn moderne verwanten en is daarmee het grootste knaagdier op aarde.
Dieren die in elk geval in Nederland mogen worden gehouden als huisdier zijn honden, katten, landbouwhuisdieren en productiedieren (zoals konijnen, koeien en schapen). Maar daarnaast kunnen nog andere dieren geschikt zijn om als huisdier te houden.
Een hond, kat, paard, damhert of dwerghamster mag je overal houden. Anders zit het met de Bengaalse kat bijvoorbeeld, een prachtige kat met luipaardprint. Die mag vrij gehouden worden in Vlaanderen, maar komt niet voor op de Waalse lijst met toegelaten huisdieren.