De framboos houdt niet van kalkrijke, zware en natte klei-achtige grond. De ideale bodemstructuur is een lichtzure, humusrijke en waterdoorlatende bodem. In het voorjaar kun je extra bemesten met wat organische meststof, en gedurende droge periodes moet je wat extra water geven.
Frambozen zijn wat betreft het aanbod aan voedingsstoffen relatief ongevoelig, maar stellen niettemin bepaalde eisen: je komt daaraan het beste tegemoet met compost of met een chloor- en zoutvrije meststof voor kleinfruit. De meeste meststoffen voor kleinfruit zijn arm aan stikstof en rijk aan kalium en fosfor.
Aardbeienplanten houden van een neutrale grond die niet te zuur is. Dit kun je meten met een pH- meter. Idealiter heeft de grond een waarde tussen de 5.5 en 6.5. Is de grond te zuur, dan kun je kalk toevoegen aan de grond, zoals gesteentemeel.
Een framboos staat het liefst op een zonnige standplaats maar doet het ook goed in de halfschaduw. Ze houdt van een lichtzure grond (Ph 6,0 tot 6,5). Frambozen wortelen oppervlakkig maar zijn ook gevoelig voor wortelrot.
Frambozenstruik water geven
Geef na het planten direct veel water. Wanneer de frambozenstruik eenmaal staat is de waterbehoefte veel minder. Geef bij droge periode water. Wanneer de frambozen plant in een pot staat is het wel belangrijk om de grond regelmatig na te kijken of deze nog voldoende vochtig is.
Let op: hortensia's , azalea's en heideplanten zijn zuurminnende planten. Voor deze planten is bekalken niet nodig. Overige planten als buxus, taxus, rozen, sierstruiken, etc. zijn je dankbaar voor de jaarlijkse dosis kalk.
De beste periode om kalk te strooien is in de herfst (september/oktober). Kalk is een bodemverbeteraar, dit betekent dat het even duurt voordat kalk met de bodem reageert en zijn werk kan gaan doen. In de winter verzuurt de bodem snel.
Heeft de fruitboom ook kalk nodig? Veel mensen denken dat fruitbomen geen kalk nodig hebben, maar dat is niet het geval. Jonge fruitbomen moeten bijvoorbeeld elk jaar licht met kalk worden bestrooid om een gezonde groei te bevorderen en verzuring van de bodem te voorkomen.
DCM Meststof Aardbeien & Kleinfruit is een organische meststof om fruitbomen en kleinfruit op het juiste ogenblik van de ideale voedingsstoffen te voorzien. Het hoog gehalte aan kalium en fosfor zorgt voor een goede bloei, een mooi aandikken en een perfect afrijpen van de vruchten.
De eenvoudigste methode om frambozen te vermeerderen, is het afsteken van wilde afleggers. Frambozen neigen tot het vormen van worteluitlopers. Hiermee wandelen ze door het tuinperk en kunnen ook lastig worden.
Zowel de braam als de framboos kan zonder een goede snoeibeurt in korte tijd een warboel aan takken worden. Een te grote warboel zorgt er niet alleen voor dat het snoeien in de toekomst lastig wordt, de vruchten zullen ook minder zonlicht krijgen. Minder licht is een minder goede groei.
Snoei bij herfstframbozen jaarlijks alle scheuten tot aan de grond terug in het najaar of na de winter.Bind in het voorjaar per meter 12-15 nieuwe scheuten op langs draad, snoei de rest weg. Een framboos maakt veel nieuwe scheuten. Dun deze scheuten regelmatig uit en steek uitlopers weg als ze teveel gaan 'wandelen'.
Kan je te veel kalk strooien? Ja, dat kan. Kalk verlaagt de zuurgraad van de bodem in je tuin. Deze zuurgraad wordt uitgedrukt met een waarde, namelijk de pH-waarde.
Het allerbeste is om begin maart het strooiseizoen te beginnen met het strooien van kalk. Door het strooien van kalk ontzuur je de bodem, waardoor de graswortels de voedingsstoffen beter opnemen. Je kunt het gazon tegelijk kalken en bemesten.
Let op de weersvoorspellingen. Kalk strooien is het beste wanneer er geen regen wordt voorspeld. Zo kan de kalk rustig zijn werk doen. Als het toch gaat regenen, dan spoelt de kalk weg en heeft het geen effect.
De zuurgraad of Ph kent een beetje een merkwaardige schaalverdeling. Een Ph met als waarde zeven betekent dat de grond niet zuur en niet basisch is, maar neutraal. Is de Ph hoger dan zeven dan is de grond basisch, is de Ph lager dan is de grond zuur. Elk punt hoger of lager is tien keer zo basisch of tien keer zo zuur.
Tomaten hebben vaak last van neusrot. Ze worden dan onderaan bruin en drogen in. Neusrot kan onder meer een gevolg zijn van kalkgebrek (calciumgebrek). Om neusrot te voorkomen bekalk je dus het beste de grond voordat je de tomaten plant.
Voor een rode hortensia is het belangrijk om kalk als extra voeding toe te dienen.
Zoals bij de meeste planten is het een slim idee om je grond, net als je frambozenplantjes, goed voor te bereiden. Frambozen houden van een zonnige plek met weinig wind en een wat zure, goed gedraineerde bodem.
Het is eind november en tijd om de frambozen te snoeien. En als je herfstframbozen, zoals we ze vaak noemen, goed snoeit, dan kun je in twee periodes oogsten.
Snoeien van frambozen
Zomerframbozen bloeien op het 2-jarige hout dat in het vorige jaar uit de grond is gekomen. Nadat alle vruchten geplukt zijn snoei je de afgedragen takken tot op de grond weg. Ondertussen bindt je de nieuw gegroeide takken vast, dit zijn de vruchtdragende takken voor het volgende voorjaar.