Voor het einde van een tijdelijk contract geldt geen opzegtermijn. Zodra u weet dat uw contract niet wordt verlengd, kunt u direct op zoek naar werk. Voor de periode dat u geen werk heeft kunt u misschien een WW-uitkering krijgen.
Meestal heeft u na afloop van uw tijdelijke contract recht op een WW-uitkering. Biedt uw werkgever u (weer) een tijdelijk contract aan en weigert u dit? Dan krijgt u geen WW-uitkering.
Transitievergoeding. Als uw werkgever uw tijdelijke contract niet verlengt, hoeft hij hiervoor geen reden te geven. U heeft meestal wel recht op een transitievergoeding. Het maakt hierbij niet uit of u wel of niet een aanzegvergoeding kreeg.
U wordt toegelaten tot het recht op werkloosheidsuitkeringen zo u het bewijs levert van: een aantal arbeidsdagen in loondienst (wat we wachttijd noemen); gedurende een bepaalde periode (referteperiode) onmiddellijk voorafgaand aan de uitkeringsaanvraag.
Einde contract met wederzijds goedvinden
Als u en uw werknemer het eens zijn over het beëindigen van de arbeidsovereenkomst, kunt u met wederzijds goedvinden uit elkaar gaan. De afspraken die u hierover maakt, leggen u en uw werknemer vast in een vaststellingsovereenkomst (beëindigingsovereenkomst).
De werkgever heeft het recht om uw contract voor bepaalde tijd niet te verlengen en hoeft hiervoor geen toestemming te vragen bij het UWV of de kantonrechter. Het arbeidscontract eindigt dan op de aangegeven datum en vanaf die datum is de werknemer werkloos.
Uw werkgever heeft een aanzegplicht als u een tijdelijk contract heeft van minimaal 6 maanden en met een afgesproken einddatum. Dit betekent dat uw werkgever uiterlijk een maand voordat uw contract eindigt, schriftelijk aan u moet laten weten of hij het contract verlengt of niet.
Als je nieuwe arbeidsovereenkomst minstens 13 weken duurt, dan zijn er geen gevolgen. Als je na het einde van je arbeidsovereenkomst van bepaalde duur werkloos wordt, moet je je inschrijven als werkzoekende en een werkloosheidsuitkering aanvragen.
Zonder verlenging eindigt het dienstverband van rechtswege (ontslag van rechtswege). Strikt genomen is dit geen ontslag, maar een overeenkomst die eindigt.
Werknemers met een tijdelijk contract hebben recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als vaste medewerkers. Werkgevers moeten werknemers met een tijdelijk contract op de hoogte houden van vacatures voor een vaste aanstelling. Voor werkgevers van uitzendkrachten geldt deze verplichting niet.
Transitievergoeding: 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar
Loopt het ontslag via het UWV of de kantonrechter, dan betaal je een transitievergoeding. Deze vergoeding is bedoeld als compensatie voor ontslag. Je betaalt 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar met een maximum van 83.000 euro.
Hoe hoog is de vergoeding als mijn werkgever zich niet aan de aanzegtermijn houdt? Laat uw werkgever niet op tijd weten of de arbeidsovereenkomst wel of niet wordt voortgezet? Dan is hij u een vergoeding van een bruto maandsalaris verschuldigd.
In uw cao kunnen afwijkende regels voor tijdelijke contracten staan. Bijvoorbeeld dat een werknemer maximaal 6 opvolgende tijdelijke contracten mag krijgen. En dat tijdelijke contracten mogelijk zijn over een periode van maximaal 4 jaar.
U heeft recht op een algemene bijstandsuitkering als u voldoet aan de voorwaarden. En u niet genoeg inkomen of vermogen heeft om in uw levensonderhoud te voorzien. En u ook niet in aanmerking komt voor een andere voorziening of uitkering.
minimaal 26 weken heeft gewerkt in de 36 weken voordat u werkloos werd (wekeneis). Weken waarin u als zelfstandige heeft gewerkt, tellen niet mee.
Loopt uw contract af tijdens uw ziekte, of bent u ziek geworden binnen 4 weken na afloop van uw contract? Dan ziet UWV u als iemand zonder werkgever. U kunt een Ziektewet-uitkering krijgen en u maakt met ons afspraken over uw re-integratie.
Dan heeft u recht op een transitievergoeding. Dit geldt ook als uw tijdelijke contract niet wordt verlengd. U heeft ook recht op een transitievergoeding als u zelf ontslag neemt of een tijdelijke arbeidsovereenkomst niet verlengt, vanwege ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van uw werkgever.
Een jaarcontract is een tijdelijke arbeidsovereenkomst met een bepaalde looptijd (in dit geval dus een jaar) en een vaste einddatum. Na het verstrijken van de looptijd eindigt de overeenkomst automatisch 'van rechtswege', zonder dat het UWV of de kantonrechter eraan te pas komt.
U pleegt bijvoorbeeld diefstal of fraude. U bent bij het ontslag nog geen 18 jaar en heeft gemiddeld niet meer dan 12 uur gewerkt. U heeft de leeftijd bereikt waarop u recht heeft op AOW of pensioen. Uw werkgever gaat failliet, krijgt tijdelijk uitstel (surseance) van betaling of zit in de schuldsanering.
2. Heeft een werknemer recht op een werkloosheidsuitkering na een einde in onderling akkoord? Om recht te hebben op werkloosheidsuitkeringen, moet de werknemer onvrijwillig werkloos zijn, zoals bij een ontslag. Bij een beëindiging in onderling akkoord is de werknemer niet onvrijwillig werkloos.
Als u niet of niet tijdig aanzegt, moet u de werknemer een boete betalen. De boete is gelijk aan één maandsalaris. Het maandsalaris bestaat in het geval van de aanzegvergoeding uit het bruto uurloon vermenigvuldigd met de overeengekomen arbeidsduur per maand, kortom het kale bruto loon.
Einde van een (tijdelijke) arbeidsovereenkomst
Laat hem dan voordat de overeenkomst eindigt weten of deze verlengd wordt of niet. Informeert u uw werknemer niet en komt hij na de einddatum toch werken? Dan is dat een stilzwijgende verlenging. De arbeidsovereenkomst wordt automatisch met dezelfde periode verlengd.
Nee, met een vast contract kun je niet zomaar ontslagen worden. Er moet altijd sprake zijn van een geldige ontslagreden. Deze reden moet altijd worden getoetst door het UWV of de kantonrechter. Je werkgever probeert meestal eerst om het ontslag onderling te regelen met een vaststellingsovereenkomst.
Jouw transitievergoeding is de som van drie berekeningen: 1/3 maandsalaris voor alle volle dienstjaren; 1/36 maandsalaris voor de resterende volle maanden en; 1/1095 maandsalaris voor eventueel resterende dagen.
Voor de rechtspositie geldt dat de wettelijke ketenregeling van toepassing is zoals bij de inlener: op dit moment (april 2022) maximaal drie tijdelijke contracten in drie jaar.