Lactose is niet slecht voor je. Als je geen lactose-intolerantie hebt, is het niet nodig om melksuiker te vermijden. Melk en melkproducten bevatten namelijk veel goede voedingstoffen als calcium, eiwit en vitamine B12.
Ja, de melk is net zo gezond als de reguliere variant. Het verwijderen van de lactose heeft bijna geen invloed op de smaak, kwaliteit en caloriewaarden van de melk. Alle natuurlijke voedingsstoffen, vitamines en mineralen blijven gewoon behouden.
Lactose komt alleen voor in melk van zoogdieren en in moedermelk van mensen. Melk bevat water, mineralen, vitamines, eiwitten en vet. Dat zijn belangrijke stoffen voor jonge mensen en zoogdieren. En daarnaast bevat melk dus lactose, wat als brandstof dient voor de zuigelingen.
Wanneer je lichaam te weinig lactase aanmaakt (lactasedeficiëntie) en lactose niet goed kan opnemen (lactosemalabsorptie) dan kan dit leiden tot klachten. Veel voorkomende symptomen van een lactose-intolerantie zijn onder andere misselijkheid, huiduitslag, een opgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid en diarree.
“Er zijn een aantal redenen om zuivelvrij door het leven te gaan”, zegt Forsythe. “Voor veel mensen kan het ontwijken van zuivel goed zijn voor de gezondheid. Vaak zijn de verschillen al snel te merken: het opgeblazen gevoel en de winderigheid verdwijnen, en je houdt minder vocht vast.”
Wie geen melk of melkproducten eet, moet z'n best doen om van bepaalde voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine B12, voldoende binnen te krijgen. De voedingsstoffen in melk zitten ook in andere productgroepen zoals fruit, groenten, bonen, vlees, noten, granen en eieren.
Leven zonder zuivel, zoals veganisten doen, is voor je gezondheid niet slecht, zeker als je je calcium ergens anders vandaan haalt. De meeste melkvervangers hebben calcium toegevoegd. En wie voldoende groene bladgroenten, noten en bijvoorbeeld gedroogde vruchten zoals abrikozen eet, leeft gezond zonder zuivel.
De Lactosevrije yoghurt & kwark van Arla Lactofree is gemaakt van echte koemelk, maar is vrij van lactose. De yoghurt wordt met behulp van lactase lactosevrij gemaakt. Dat maakt de yoghurt makkelijker te verteren* en geschikt voor als je last hebt van lactose intolerantie.
Winderigheid en diarree. Misselijkheid en overgeven. Uitzonderlijk kan een lactose intolerantie ook gepaard gaan met andere symptomen zoals vermoeidheid en gewichtstoename.
Als er geen of niet voldoende lactase wordt aangemaakt, kan lactose in onze voeding niet goed verteerd worden. Lactose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht. De bacteriën in de dikke darm, de darmflora, gaan lactose 'vergisten'. Hierdoor kunnen klachten ontstaan.
En wat brood betreft? De basis ingrediënten van brood zijn bloem of meel, water, gist en zout. Komt geen melk of lactose aan te pas dus en je kunt met zowel een koemelkallergie als een lactose-intolerantie gewoon brood eten.
,,Mensen die regelmatig last hebben van hun maag en darmen kunnen vaak slecht tegen melk. Lactose is een melksuiker die je moet verteren. Daarvoor is het natuurlijke enzym lactase nodig. Grofweg driekwart van de bevolking maakt dat enzym vanaf jonge leeftijd niet goed meer aan.
Als je geen lactose (koemelk) intolerantie hebt is Griekse yoghurt, gemaakt van bij voorkeur rauwe melk, een prima voedingsmiddel, dat je op diverse manieren kan gebruiken.
Meestal bevatten de deegwaren en pasta's ook sporen van lactose, met name de voorgekookte versies. Het gaat dan om de spaghetti, bami, ravioli, macaroni etc.
Het enigste merk dat echte witte chocolade aanbiedt die vrij is van lactose is Frankonia. Op Frankonia na heb je ook nog keuze uit de repen van Bonvita, Damhert en Veganz. De eerste twee zijn gemaakt van rijstmelk en de tweede is gemaakt van kokosmelk.
Nee. Pindakaas wordt gemaakt van pinda's, plantaardige olie en vet, zout, en eventueel nog wat suiker. Maar geen melkbestanddelen.
Voorbeelden van lactosevrij broodbeleg zijn: Vleeswaren zonder toevoegingen, zoals: rookvlees, fricandeau, rosbief, kipfilet.
Welke producten mag iemand met lactose intolerantie wel? Daarin is nog genoeg keuze. Hieronder een lijst met een paar vervangende producten welke lactosevrij zijn. Aardappelen: Verse aardappelen, in blik of glas, (diepvries) patates frites, aardappelschijfjes en rösti.
Welk soort brood is lactosevrij? In principe is elk brood dat is gemaakt volgens normaal recept, dus op waterbasis, lactosevrij. Enkele soorten die er om bekend staan lactosevrij te zijn, zijn: bruin brood, knäckebröd, volkorenbrood, meergranenbrood en speltbrood.
Het korte antwoord op de vraag “Is boter lactosevrij” is dus: nee, boter is niet lactosevrij, maar bevat een heel klein beetje lactose. Deze hoeveelheid lactose is echter zo klein, dat boter door de meeste mensen met een lactose-intolerantie goed wordt verdragen.
Galbani mozzarella lactosevrij heeft dezelfde frisse smaak en typische, romige structuur als Galbani mozzarella, maar bevat geen lactose.
Met je dagelijkse portie zuivel verklein je het risico op darmkanker. Melk en melkproducten zoals 30+ kaas, yoghurt en karnemelk leveren daarnaast veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetten.
Veel kazen zijn ook niet vegetarisch, omdat het dierlijke stremsel is gemaakt van de maag van een kalfje. Ook zijn er mensen die geen kaas eten omdat ze een plantaardig dieet volgen (en niet per se vegan zijn,) vanwege hun gezondheid. Veel kazen zijn vrij vet en zout en staan bekend als 'niet per se heel erg gezond.
Zuivel is een onderdeel van onze cultuur en voor veel mensen een onderdeel van een dagelijkse voedingspatroon. Maar is zuivel wel zo gezond? Voor de dieren in elk geval niet. Gelukkig kunnen we uitstekend zonder zuivel (en andere dierlijke producten) leven.