Kas. Kas behoort tot de top duiklocaties van Turkije en staat in de top-50 van beste duiklocaties ter wereld. Zowel voor beginnende als gevorderde duikers. Hier zwemmen haaien, tonijn, roggen en misschien zelfs wel grote zeeschildpadden.
Ideaal omstandigheden om te genieten van de historische schatten, scheepswrakken en oorlogsvliegtuien uit de Eerste of tweede wereld oorlog. Er leven ook veel verschillende soorten vissen en zeedieren zoals octopussen, schildpadden en zeepaardjes. We hebben een top 5 gemaakt van de mooiste plekken om te duiken.
Waar leven haaien? Haaien leven in alle oceanen. Sommige blijven dicht bij de kust en leven in ondiepe wateren, andere geven de voorkeur aan de diepere wateren in het midden van de oceaan.
Gevaarlijke zeedieren en koraal komen dicht bij het strand amper of niet voor. Wat dat betreft is Dubai veiliger dan het Caribisch gebied of Azië. De gevreesde witte haai komt in de Perzische Golf bijvoorbeeld niet voor. De haaiensoorten die hier wel leven, komen amper in de buurt van de kust.
Als we denken aan de gevaren die op de loer liggen in de oceaan, is het een vraag die natuurlijk in ons opkomt - hoe zit het met haaien, de meest gevreesde schepsels van de zee? Dus ja, er zijn haaien in Griekenland, zelfs een aantal soorten. En er zijn misschien zelfs mensenetende haaien, zoals de grote witte haai.
Haaiensoorten die je als mens maar beter niet tegen kunt komen zie je eigenlijk nooit in de buurt van Nederland. Die leven vooral in tropische wateren. De meest algemene haaien die in de Noordzee zwemmen zijn klein van stuk. Nu en dan worden ook grotere soorten gezien, zoals de reuzenhaai.
Voor Curaçao, Sint Eustatius en Sint Maarten werden elk drie haaiensoorten waargenomen. Er is nog een aanvullende BRUV-onderzeeërtest op 300 meter diepte rondom Curaçao gedaan, waarbij een extra haaiensoort werd gezien: de Cubaanse doornhaai.
Volgens Greenarea worden regelmatig witte haaien, ook wel Great White Shark, in de regio van Al Hoceima gesignaleerd. De witte haai is volgens de medium niet gevaarlijk en valt mensen alleen aan wanneer het zich bedreigd voelt.
Het is in Nederland dus beslist mogelijk om met haaien te zwemmen, soms zonder dat je het zelf weet. Trouwens al die haaien zijn ongevaarlijk voor de mens. De reuzenhaai, de grootste haai die in de natuur voorkomt, is een onschuldige plankton-eter.
Murenen kunnen tot twee meter lang worden. De meeste tijd leven ze in holtes en grotjes. Ze hebben een beschermend slijm op hun lichaam dat bij aanraking giftig is.
De meeste van de miljoenen zonaanbidders, die elk jaar naar de Mediterrane kusten van Frankrijk, Spanje, Italië, Griekenland, Turkije en Kroatië trekken, zullen niet beseffen dat ze de wateren delen met de meest gevreesde van alle haaien: de mensenhaai.
De witte haai leeft vooral in koude en meer gematigde zeeën en in alle grote oceanen, van de Atlantische tot de Grote Oceaan en leeft voornamelijk in water met een temperatuur tussen de 12 en de 24 graden.
Het zeewater wordt bevolkt door makrelen, zeebaarzen, dolfijnen, sardines, tonijnen, moeralen, palingen en inktvissen. Grote zeeschildpadden leggen in het zand langs de zuidkust hun eieren. Het nationale dier van Turkije is de grijze wolf, de nationale vogel is de lijster.
Aanval op de lever
Fysiek is de orka superieur aan de haai. Bovendien jagen walvissen in een school. In tegenstelling tot andere vissen hebben haaien – en andere kraakbeenvissen als roggen – geen zwemblaas vol met lucht om ervoor te zorgen dat ze boven kunnen komen.
Het Spaanse vasteland is aan drie kanten omringt door water en in die zeeën leven ook walvissen, schildpadden, dolfijnen, alle soorten vissen maar ook de door de mens gevreesde haaien. Een van de meest voorkomende haaien in de Middellandse Zee is de blauwe haai of tintorera in het Spaans.
Haaien houden niet van ondiep water, ondanks hetgeen er in sommige (Hollywood)-speelfilms wordt gesuggereerd. Zwem dus niet ver uit de kust en niet in diepe geulen. Zwem ook niet in wateren waar haaien zijn gesignaleerd, of als er daaromtrent een waarschuwing is uitgegaan.
De grote witte haai is een van de meest gevreesde roofdieren van de zee – en met reden. Deze haai heeft namelijk de meeste haaienaanvallen op zijn geweten – op enige afstand gevolgd door de agressieve tijgerhaai en stierhaai.
In Europa komt de haai voor in de Middellandse Zee voornamelijk rond Italië, de Franse kust van de Languedoc en rondom de grotere eilanden, en verder oostelijk tot in de Adriatische Zee (zij het sporadisch), daarnaast in de Golf van Biskaje (ook langs de Franse kust tot aan de punt van Bretagne).
Haaien zijn heel gegeerd omwille van hun vlees, hun vinnen en hun kraakbeen. De Europese markten worden bevoorraad met haaien afkomstig van visserijen uit de Noord-Atlantische Oceaan, maar eveneens met grotere haaien die door de Europese vloot in alle oceanen ter wereld worden gevangen.
Voor het eerst in decennia is er weer een witte haai of mensenhaai gespot in de buurt van de Spaanse Balearen. Dat zegt Alnitak, een centrum voor marineonderzoek op Facebook.
Zoals hierboven al genoemd leven er rifhaaien. Daarnaast zijn er pelagische haaien te vinden zoals hamerhaaien en de oceanische witpunthaai. Daarnaast zwemt er wel eens een ongevaarlijke walvishaai voorbij. Ook de meer tot de verbeelding sprekende stierhaai en tijgerhaai komen voor in de Rode Zee bij Egypte.
De meest voorkomende haaiensoorten aan onze kusten zijn de doornhaai, de haringhaai en de hondshaai. In 1937 zou er een hamerhaai gesignaleerd zijn bij Denemarken maar dat bleek een verzinsel.