Hydrofieldoeken zijn multifunctioneel: je gebruikt ze onder andere als babyhanddoek, spuugdoek en zonnescherm voor de wandelwagen. Hydrofiele washandjes zijn niet per se nodig, gewone washandjes voldoen ook prima. Koop een gewone digitale thermometer.
Hydrofiele doeken zijn daarom ideaal als handdoek. Ze nemen het vocht snel op en omdat de stof dun is, kun je ook in huidplooitjes en tussen de teentjes komen. De doek droogt heel snel, wat ideaal is als je aan het strand of bij het zwembad zit.
Je ziet het: hydrofiele luiers zijn onmisbaar in je baby-uitzet. Maar hoeveel luiers heb je nu echt nodig? Omdat je de doeken waarschijnlijk meerdere keren per dag gebruikt, adviseren wij je om in eerste instantie 12 hydrofiele doeken te kopen. Mocht je merken dat je er meer nodig hebt, dan heb je ze zo bij gekocht.
In tegenstelling tot een handdoek is een hydrofiele doek super zacht en kun je het tere babyhuidje er fijn mee afdrogen na het badje. Doordat de doeken zo dun zijn droog je ook gemakkelijk de oortjes, vingertjes en teentjes af. Na een voeding houd je je baby rechtop tegen je schouder zodat het een boertje kan laten.
Vijf tetradoeken of handdoeken om je baby af te drogen. Een tetradoek is iets fijner waardoor je beter alle kleine plooitjes kan afdrogen. Was deze ook even op voorhand als ze nieuw zijn. Een wolprogramma of ander kort wasprogramma is voldoende.
Zorg dat er voor elk persoon in jouw huishouden drie volledige handdoekensets aanwezig zijn. Één handdoekenset bestaat uit één handdoek, één badlaken, één gastendoekje en één washandje. Hierdoor heeft elke persoon een schone set, een set die op dat moment wordt gebruikt en een set die gewassen moet worden.
Onze vroedvrouw, Hanne, legt uit wat de voordelen zijn om een pasgeboren baby'tje niet meteen een badje te geven. De huid van een pasgeboren baby heeft bij de geboorte van nature een beschermlaagje, de vernix caseosa genaamd. Baby's die wat vroeger geboren worden hebben vaak nog heel veel vernix.
Vroeger werd er vanuit gegaan, dat het extra bacterie dodend is, dat idee is achterhaald. Wel is het zo als je de vezels glad strijkt deze iets minder goed vocht opnemen. Het is dus echt aan jou zelf of je hem wel of niet wil strijken!
Omdat hydrofiel zo zacht is en vocht erg goed en snel opneemt, kun je het voor de meest uiteenlopende dingen gebruiken. Afdrogen na het badje, je baby er heerlijk in wikkelen, als speelkleed of verschoonkleed, als spuugdoekje, als knuffeldoekje en washandjes om je baby mee te wassen.
Schoonmaakdoek in huis: alle vieze aanrecht- en tafeldoekjes kunnen de prullenbak in, jouw 'oude' hydrofiele doek absorbeert beter dan welk doekje dan ook. Niet alleen handig voor vochtige oppervlakken, maar ook om de boel af te stoffen.
Hydrofiel washandjes zijn één van de dingen die echt handig zijn om in huis te hebben als je een baby krijgt. Een washandje is handig omdat ze makkelijk in het gebruik zijn. Z zijn bij uitstek geschikt voor je baby, omdat ze zacht zijn en veel vocht opnemen. Een badstof washandje is voor een baby relatief wat ruwer.
Of je een kam, borstel (of helemaal niets) nodig hebt, verschilt per baby. Matrasbeschermers zijn volgens het ouderpanel te overwegen. Gebruik ze alleen als je baby al wat ouder is: voor jonge baby's worden ze afgeraden door experts.
Je kunt hydrofiele luiers wassen tot 60 of 90 graden. Ze zijn in no-time droog, want: ze zijn heel dun. Hangen je wasrekjes vol? Deze doeken kunnen ook in de droger.
Hydrofiel melange is een katoenen stof met een goed wateropnemend vermogen. Bovendien is hydrofiel ademend en vriendelijk voor de babyhuid en daardoor ook zeer geschikt voor baby beddengoed en babydekentjes.
Hydrofiele doeken worden vaak gewassen, en het is dan dus prettig als ze ook in de droger kunnen.
Een babywashandje is ideaal om je baby mee te wassen onder de douche of in badje. Er zijn twee formaten beschikbaar: een standaard formaat en een extra lang washandje tot over je arm. Een extra lang washandje is handig, omdat je dan meer grip hebt op je kindje wanneer je deze vast hebt.
Stof kan krimpen, soms wel 10-15%, zeker katoenen stoffen zoals hydrofiel. Wij adviseren daarom om de stof vóór verwerking te wassen op een kort wasprogramma op 30 gr. Gebruik geen droogtrommel voor het drogen, dit veroorzaakt extra krimp..
Deze tetradoeken zijn veel zachter voor de huid van jouw baby dan de stof van een normale handdoek. Met een tetradoek kan je ook gemakkelijker op de moeilijke plaatsen komen zoals tussen de kleine plooitjes en tussen de teentjes van jouw baby. Je kan ze ook gebruiken als knuffel, je leest het goed!
Strijken. Als je er zeker van wilt zijn dat eventuele nog aanwezige bacteriën gedood worden, dan kun je de babykleertjes en babyuitzet nog strijken. Om de babykleertjes mooi te houden kun je ze het beste ook binnenstebuiten strijken.
Welke maat hydrofiele doek in ledikant? Een hydrofiele doek in het ledikantje heeft een afmeting van 70 x 70 centimeter.
Hydrofiel stof heeft een zeer goede vochtopname. Hydrofiel betekent ook letterlijk vriend van het water. Het is een dubbel geweven 100% katoenen stof die zacht aanvoelt en goed absorberend is. Naast babyartikelen wordt er van hydrofiele stof ook vaak kleding gemaakt.
Je kindje wordt direct na de bevalling goed afgedroogd, hij of zij krijgt eventueel een mutsje op en er worden warme doeken over jullie heen gelegd. Allemaal om afkoeling van je kindje te voorkomen. Je kindje zal de eerste twee uur na de bevalling heel wakker en alert zijn en is aan het bijkomen van alle prikkels.
Huidsmeer is dat laagje 'vet' dat op het huidje, gezichtje en zelfs haartjes van je pasgeboren baby zit. Het witte laagje, in de wetenschap bekend als 'vernix caseosa' (letterlijk op-kaas-lijkend smeer), is niet zomaar een crème.
De navelstreng laten uitkloppen betekent: meer rode bloedcellen en dus een beter transport van zuurstof in het lichaam. Dat betekent ook een makkelijkere overgang van de baarmoeder naar het 'buitenleven', waar de baby zelfstandig moet ademen.