Op autowegen en snelwegen in Tsjechië is een tolvignet (dálniční známka) verplicht voor motorvoertuigen met een toegestane maximummassa tot 3500 kg, ongeacht het gewicht van een eventuele aanhanger. De toegestane maximummassa staat op het kentekenbewijs en op de site van de RDW (ovi.rdw.nl).
Tol in Tsjechië: e-vignet verplicht
Bijna alle autowegen en snelwegen in Tsjechië zijn tolwegen. Hier is een tolvignet (dálniční známky) verplicht. Het vignet Tsjechië 2022 geldt voor auto's met een maximaal toelaatbaar gewicht tot 3500 kg.
Wanneer u gedurende uw reis gebruik maakt van snelwegen of autowegen in Tsjechië, dan dient u verplicht een tolvignet te kopen (dálnicní známka). Dit vignet is enkel voor gemotoriseerde voertuig tot 3500 kg verplicht. Voor motoren en aanhangers hoeft geen vignet voor Tsjechië te worden aangeschaft.
Een tien-dagen vignet is tien dagen geldig vanaf de dag, dat het vignet ingegaan is. Dus bijvoorbeeld van 31 januari tot en met 9 februari. Het e-vignet is online te koop, en verder bij Tsjechische grensovergangen, Tsjechische postkantoren en een aantal grote benzinestations.
Reisdocumenten & visa
Voor Tsjechië is een identiteitskaart voldoende om mee te reizen. Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf. Voor Tsjechië heeft u geen visum nodig. Informatie over algemene reisvoorwaarden kunt u nagaan bij de ambassade van de Tsjechische Republiek in Den Haag.
Tips. Neem verschillende betaalmiddelen mee en bewaar ze apart: een bankpas, een creditcard en contant geld. Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank, per bankpas en per creditcard.
Verplicht vignet Oostenrijk, Zwitserland en Slovenië
Deze vignetten zijn bij de snelweggrensovergangen van Oostenrijk en Zwitserland verkrijgbaar, in onze winkels en heel eenvoudig online te bestellen bij de ANWB!
Veiligheid Tsjechië
Tsjechië is een veilig vakantieland zonder bijzondere veiligheidsrisico's. Ook de hoofdstad Praag is een veilige stad. Houd echter wel rekening met zakkenrollers. Vooral op plekken waar veel mensen samen komen zoals het openbaar vervoer.
Het e-vignet wordt op kenteken geregistreerd, u krijgt dus niks thuisgestuurd en hoeft dus ook niets achter de voorruit te plakken. Uw kenteken en de geldigheid van het vignet staan opgeslagen in het centrale systeem van de vignet exploitant in Hongarije en zijn voor autoriteiten direct beschikbaar.
Een bonnetje (e-vignet) geldt als bewijs van betaling voor de tol. Bij het kopen van dit 'recht om gebruik te mogen maken van de tolwegen', wordt het kenteken van het voertuig genoteerd en opgenomen in het computersysteem. Dit staat ook op het e-vignet vermeld.
Tsjechië is aangesloten bij de Europese Unie sinds 2004 maar heeft ervoor gekozen om hun eigen munteenheid, de Tsjechische Kronen, (nog) te behouden. Op verschillende plekken in Praag kun je wel met de euro betalen maar dan betaal je altijd meer dan wat je omgerekend in Kronen zou betalen!
Sinds 2008 is het voor bestuurders van een gemotoriseerde voertuigen verplicht om over een milieusticker voor Duitsland te beschikken. Deze is verplicht wanneer zij een milieuzone betreden in Duitsland. Zo'n Umweltzone wordt aangeduid met een verkeersbord op de snelweg.
Kosten vignet Oostenrijk 2022
De kosten voor een vignet in 2022 stijgen iets: Vignet 10 dagen: 9,60 euro. Vignet 2 maanden: 28,20 euro. Vignet 1 jaar: 93,80 euro.
Verkrijgbaarheid. Het vignet is onder meer te koop aan de Zwitserse grens, en bij postkantoren en tankstations in Zwitserland voor CHF 40, en in Nederland via anwbvignetten.nl.
Dan heb je een vignet nodig. Voor toeristisch en zakelijk verkeer is het op de Oostenrijkse en Zwitserse snelwegen verplicht om een Autobahnvignet te hebben. Deze vignetten zijn verkrijgbaar in Nederland bij de ANWB. Je bestelt de vignetten veilig en vertrouwd bij de ANWB en ga zo goed voorbereid op reis.
Vignetten zijn online, bij de grens en bij tankstations te koop. Voor caravans en aanhangwagens is een extra vignet nodig.
Een fooi van 10% is normaal of rond af naar boven. Bedraagt je rekening CZK 270 dan geef je CZK 300. Het is niet gebruikelijk om het te betalen bedrag op tafel te leggen. Je geeft het aan het bedienend personeel wanneer die met het bonnetje komt.
Goed eten is in Tsjechië ook niet duur. Vaak betaalden we met zijn tweetjes voor eten en een drankje 10 à 15 euro. Ga je naar een wat sfeervoller restaurant, reken dan op het dubbele. Omdat porties in Tsjechië best groot zijn, is het ook goed mogelijk om maaltijden te delen met je kinderen.
Meenemen in de auto naar Tsjechië
Niet alleen een tolvignet is verplicht in Tsjechië. Ook dien je een gevarendriehoek, een veiligheidshesje en een verbanddoos in de auto te hebben liggen. Voor de veiligheid is een gevarenhesje voor elke inzittende een goed idee.
Is Tsjechië een duur land? De prijzen van basisproducten in Tsjechië zijn lager dan in Nederland. Je moet 1.58 keer minder betalen om te winkelen in Tsjechië dan in Nederland.