De “rimpeldagen” werden in de jaren '90 afgedwongen door de Witte Woede. Het is een maatregel die het voor oudere werknemers in de zorgsector mogelijk moet maken om aan de slag te blijven. Vanaf 45 jaar heb je recht op één extra dag verlof per maand, vanaf 50 jaar op twee dagen en vanaf 55 jaar op drie dagen.
Dat zijn de extra vakantiedagen die werknemers in de zorgsector na hun vijfenveertigste krijgen. Het systeem van de rimpeldagen werd in 2000 ingevoerd om ervoor te zorgen dat de oudere personeelsleden hun zware beroep zouden volhouden tot hun pensioen.
Wie komt in aanmerking voor ADV-dagen? Psychologen, orthopedagogen en pedagogen tewerkgesteld in de zorgunits of geïntegreerd in het therapeutisch programma.
Medewerkers in de zorg krijgen momenteel extra vakantiedagen op het einde van hun loopbaan. Dat 'einde' van de loopbaan begint al op 45 jaar. Op die leeftijd krijgt een zorgmedewerker 12 extra verlofdagen per jaar. Daarna loopt dat aantal geleidelijk op tot 36 extra dagen vanaf 55 jaar.
Wat zijn VAP-dagen? Dit zijn dagen met vrijstelling van arbeidsprestaties. Contractuele werknemers moeten op die dagen geen arbeid verrichten, maar ontvangen wel hun volwaardig loon. Een VAP-dag telt dus mee als een gewerkte dag, ook al heeft de werknemer geen prestaties geleverd.
In de wet zijn extra vrije dagen voor oudere werknemers niet geregeld. Ook is in de wet niet bepaald dat je vanaf een bepaalde leeftijd geen overwerk, nachtdienst of consignatie meer hoeft te doen.
De werknemers werken effectief 40 uur per week en hebben recht op 12 ADV-dagen zodat de gemiddelde duur van 38 uur per week over een periode van 12 maanden wordt gerespecteerd. Deze ADV-dagen moeten worden genomen in de loop van een referentieperiode die in principe maximum één jaar bedraagt.
7. Voor werknemers, met een deeltijd dienstverband tot maximaal 20 uur gemiddeld per week, wordt op verzoek van de werknemer in overleg één vaste roostervrije dag per kalenderweek vastgesteld. Per zeven dagen wordt een werknemer maximaal vijf dagen ingeroosterd, tenzij met de werknemer anders is overeengekomen.
Opnemen van vakantie- en verlofrechten: altijd in uren
Een werknemer met een voltijd dienstverband werkt gemiddeld 36 uur per week. Bij een gelijk over de week verdeelde vijfdaagse werkweek heeft één werk/vakantiedag derhalve een waarde 7,2 uur.
Het loon van een zorgkundige: tussen 2.200 en 2.500 euro bruto (28,5 u/week)
Op grond van de cao hebben werknemers bij een 40-urige werkweek recht op 25 vakantiedagen (als zij tussen de 18 en 54 jaar zijn) en 20,9 ADV-dagen.
Je arbeidsreglement bevat wellicht de opnameregels. Maar let er wel op dat je bij langdurige afwezigheid – bij het jaareinde – de niet genomen adv-dagen uitbetaalt.
Parttimers. Een parttimer heeft in principe relatief gezien evenveel ADV/ATV-dagen als een fulltimer. Stel dat iemand 20 in plaats van 40 uur werkt dan heeft deze werknemer in plaats van bijvoorbeeld 12 ADV/ATV-dagen recht op 6 ADV/ATV-dagen.
Volgens de algemene regel moet u sinds het begin van uw loopbaan minstens 25 jaar beroepsverleden als loontrekkende hebben om recht te hebben op tijdskrediet landingsbaan bij uw werkgever en op onderbrekingsuitkeringen van de RVA.
Definitie. Een zachte landingsbaan betekent dat de werkgever op een gunstige wijze (vrij van sociale bijdragen) een compenserende vergoeding kan toekennen aan zijn oudere werknemer. Dit omwille van het loonverlies door de overschakeling naar een minder belastende arbeidsinvulling.
55-plussers met 20 jaar beroepservaring kunnen halftijds of vier vijfde tijdskrediet nemen met een hogere uitkering. De zogenaamde landingsbaan. Dit systeem biedt heel wat voordelen: het is mogelijk tot de pensioenleeftijd, het is volledig gelijkgesteld voor het pensioen en je krijgt dus een verhoogde uitkering.
Een werkgever kan verlof alleen afkeuren met een gewichtige reden. Een gewichtige reden voor het afkeuren van verlof kan bijvoorbeeld zijn: (Verwachte) extreme drukte in de periode dat het verlof wordt aangevraagd. Reeds ingediend verlof van collega's in dezelfde periode.
Als je op vakantie wilt, dan moet je dit schriftelijk aanvragen bij je werkgever. Je laat weten wanneer en hoe lang je op vakantie wilt. Je werkgever heeft 2 weken de tijd om je aanvraag goed te keuren.
Je werkgever mag jouw vakantieaanvraag weigeren als er sprake is van gewichtige redenen. Bijvoorbeeld als je afwezigheid de bedrijfsvoering ernstig verstoort, omdat veel andere collega's in dezelfde periode weg zijn. Hij moet wel uitleggen waarom hij je aanvraag weigert.
Uw werkgever mag uw werktijden veranderen als dit in uw contract, cao of bedrijfsregeling staat. Deze afspraak heet een wijzigingsbeding. Het betekent dat uw werkgever zonder uw toestemming uw werktijden mag veranderen. Hij moet daar wel een belangrijke reden voor hebben, bijvoorbeeld een verplichte reorganisatie.
De Arbeidstijdenwet bevat geen voorschriften over het maximale aantal te werken weekenden per jaar. De Arbeidstijdenwet bevat wel regelgeving met betrekking tot zondagarbeid: Op zondag wordt geen arbeid verricht, tenzij het tegendeel is bedongen en uit de aard van de arbeid voortvloeit (zoals in de gezondheidszorg).
Rooster op tijd bekend
Volgens de wettelijke regeling moet het rooster ten minste vier weken van te voren bekend gemaakt worden. Als het rooster eenmaal bekend is mag deze niet zomaar meer gewijzigd worden.
Dat hoeft niet noodzakelijk in het arbeidsreglement, ook een policy kan daartoe volstaan. Een werkgever kan bijgevolg rechtsgeldig bepalen dat een werknemer gradueel ADV-dagen verwerft a rato van één dag per maand. Een werkgever kan zelfs nog verder gaan en ook bepalen dat men elke maand één ADV-dag moet opnemen (bijv.
Als niet alle ADV-dagen opgenomen zijn, wordt de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur immers overschreden, wat niet toegelaten is. Het is dus niet mogelijk om ADV-dagen over te dragen of uit te betalen op het einde van het jaar.
Doorbetaalde, uitbetaalde en onbetaalde vrije tijd
Werknemers die in 2016 60 jaar oud waren, hebben t/m 2021 recht op 10 doorbetaalde seniorendagen en 2 niet op te nemen maar uitbetaalde dagen. Vanaf 1 januari 2022 hebben ze alleen nog recht op 12 onbetaalde seniorendagen.