Mensen die zichzelf constant als slachtoffer zien geven alles en iedereen behalve zichzelf de schuld van hun problemen. Een partner die zijn/haar eigen tekortkomingen niet kan herkennen is niet alleen heel moeilijk om mee te communiceren, maar zorgt er ook voor dat voortgang praktisch onmogelijk is.
Relaties die gepaard gaan met fysiek of verbaal geweld, zijn zonder twijfel toxisch. Maar er zijn ook andere, meer subtiele, signalen. Je geeft meer dan je krijgt, waardoor je je gedevalueerd en uitgeput voelt. Je voelt je voortdurend niet gerespecteerd of er wordt niet aan je behoeften voldaan.
Volgens de website Science Of People zijn er bepaalde eigenschappen van toxic mensen: egoïsme, telkens in een slachtofferrol kruipen, liegen en weigeren hun eigen fouten onder ogen te zien. Toxic mensen zijn mensen die je manipuleren voor hun eigen gewin, volgens psycholoog Roel Blok.
Als je dat moeilijk vindt, zoek hulp! Het is heel erg moeilijk om toe te geven dat we in een toxic relatie zitten met iemand van wie we houden, die ongezond voor ons is. Maar het is belangrijk dat je eerlijk naar jezelf bent en eerlijk naar de patronen kijkt die deze destructieve relatie in stand houden.
Weinig zelfvertrouwen
Daarnaast hebben de mensen die constant teruggaan naar toxic relaties vaak weinig zelfvertrouwen. Proberen los te komen van een ongezonde relatie zorgt ervoor dat je negatieve zelfbeeld, als je dat al hebt, nog negatiever wordt.
Degene die alles en iedereen veroordeelt. Mensen die altijd hun oordeel klaar hebben zijn er als eerste bij om te zeggen als er iets niet goed is. Ze slagen er als geen ander in om je positieve gedachten over je passie te doen veranderen in negatieve gevoelens.
Hij wil nooit meer seks, zij klaagt over het dopje van de tandpasta, hij komt steeds later thuis van zijn werk en zij praat liever met haar vriendinnen dan met hem. Zo herken je de signalen van een slechte relatie. Volgens psychologen zijn er verschillende signalen die erop wijzen dat het niet goed gaat met de liefde.
De letterlijke betekenis van toxisch is giftig. Het woord 'toxisch' wordt gebruikt om een groot aantal gezondheids-, sociale en milieuproblemen te beschrijven. In interpersoonlijke relaties wordt het woord toxisch gebruikt om iemand te beschrijven die door zijn gedrag onrust, angst en stress veroorzaakt bij anderen.
Communicatie, vertrouwen en respect: het zijn zonder twijfel de drie belangrijkste peilers binnen een relatie. Hapert het op een van deze vlakken, dan moet de alarmbel afgaan. Een gebrek aan respect laat vele relaties kapotgaan. Tracht zelfs tijdens een verhitte discussie respectvol met elkaar om te gaan.
Dit ging van extreem controlerend gedrag, schoonouders die te veel invloed hebben tot complete afhankelijkheid van de ander. “Rode vlaggen wijzen erop dat je iets niet oké vindt, of iets niet oké is, in een relatie”, zegt psychotherapeut Katrien Koolen met een eigen podcast Over ons.
In de buurt zijn van giftige mensen kan zelfs je mentale gezondheid beïnvloeden. Misschien voel je je onzeker of heb je het gevoel dat je niet genoeg bent als je bij hen bent. Ze kunnen je angstgevoelens vergroten of zelfs je depressie verergeren. Je kunt de druk voelen om te veranderen, ook al is er niets mis met je.
Emotioneel misbruik zorgt ervoor dat je je niet op je gemak voelt in je relatie. Het is erg schadelijk voor je zelfvertrouwen als je er dagelijks het slachtoffer van bent. Je wordt er heel onzeker en angstig van. Je voelt dat je ooit een heel andere persoon was en herkent jezelf niet meer.
We spreken dan over toxische – giftige – mannelijkheid. Het woord giftig wordt gebruikt om erop te wijzen dat toxische mannen niet enkel slachtoffers maken in hun omgeving, maar dat ze ook zelf het slachtoffer zijn, vergiftigd worden door hun eigen gedrag. Vooral dat tweede aspect wordt vaak over het hoofd gezien.
Je partner hoort je te accepteren zoals je bent, zo niet, dan is dat een red flag in je relatie. Het kan soms ook lastig te herkennen zijn, omdat het vaak heel onschuldig begint. Denk aan signalen zoals het veranderen van je haar of de manier waarop je praat. Als je dit herkent dan zit je niet in de juiste relatie.
Bij gaslighting verdraait iemand de waarheid om zo een ander steeds meer aan zichzelf te laten twijfelen. Dit geeft macht: hoe onzekerder het slachtoffer is, hoe meer hij of zij vertrouwt op en afhankelijk wordt van de gaslighter.
Uit onderzoek blijkt dat een huwelijk in de eerste tien jaar twee grote dieptepunten kent. De eerste dip komt in het vierde jaar en de tweede grote dip in – je raadt het al – jaar zeven. Bij de eerste grote problemen probeert een koppel er vaak alles aan te doen om de relatie te redden.
Als één van beiden niet meer wil, dan is er eigenlijk al geen sprake meer van een relatie. In ieder geval niet op emotioneel niveau. Als je allebei de wil hebt om er nog iets van te maken, dan kun je zeker vechten voor je relatie.
Buitengesloten zijn doet pijn. Het raakt in onze basisbehoefte. Je waant je in een emotionele achtbaan in niemandsland waarbij jij stuurloos in het achterste karretje zit. In de periode van het negeren raak je in bijna permanente staat van overlevingsgedrag, het vechten, vluchten of verstijven.
Giftige mensen zijn mensen die je manipuleren voor hun eigen gewin. Dat kunnen mensen met een persoonlijkheidsstoornis zijn, stoornissen als Narcisme of Psychopathie(DSM,2013). Mensen met deze stoornissen manipuleren vaak om verschillende redenen, maar iemand hoeft niet perse een stoornis te hebben.
Wat je kunt doen: beseffen dat jij niet verantwoordelijk bent voor iemand anders gedrag. praat er met iemand over die je vertrouwt, maak er geen geheim van. hou een dagboek bij, schrijf op wat er feitelijk gebeurt zodat je niet in de gaslighter zijn realiteit getrokken wordt.
Manipulatie wordt gebruikt om toch haar/zijn zin te krijgen. Een voorbeeld daarvan is het verwijt: 'Als je dit niet voor me over hebt (of kunt doen), wat stelt onze vriendschap dan nog voor?' Die manipulatie en wisselende stemmingen zijn er vaak de oorzaak van dat relaties niet lang standhouden.
Een beetje bindingsangst of verlatingsangst is normaal. Soms heb je ook een goede reden om je (nog) niet te willen binden. Bindingsangst kan problematisch worden als je in een relatie niets wil delen door schik om te veel van je eigen territorium af te staan te geven of te veel van jezelf te tonen.
Mannen gaan jagen als jij ze niet nodig hebt
Als jij hem even negeert, betekent dat dat je hem niet nodig hebt. En precies dat activeert zijn jagersinstinct. Het tegenovergestelde is volgens de dating expert ook waar. Als hij het idee heeft dat je afhankelijk van hem bent, zal hij afstand nemen.
Het is mogelijk dat mannen intimiteit gaan vermijden zodra ze geen gevoelens meer voor hun partner hebben. Dus als je vriend bijna nooit seks initieert of hij opeens niets meer probeert in de slaapkamer is dat een van de signalen dat hij niet meer van je houdt.