Acromegalie is een ziekte die wordt veroorzaakt door een te hoge productie van groeihormoon. Groeihormoon wordt gemaakt in de hypofyse, een kleine klier onder aan de hersenen. De meest voorkomende oorzaak van een te hoge productie van groeihormoon is een tumor in de hypofyse die groeihormoon maakt.
Acromegalie kan erfelijk zijn, maar dit komt bijna niet voor. Als we vermoeden dat erfelijkheid een rol speelt, kunnen we bloedonderzoek doen.
Een mens stopt in principe met groeien rond de leeftijd van 18 jaar. Dan zijn de groeischijven gesloten. Nadat de puberteit is ingezet groeien meisjes gemiddeld nog 23 centimeter en jongens 32 centimeter. Meisjes groeien het snelst als ze 12, 13 jaar zijn.
Het wordt veroorzaakt door een meestal goedaardige hormoonproducerende tumor van de hypofyse. In de tumor worden teveel groeihormoon producerende cellen aangemaakt. Symptomen van acromegalie zijn o.a. het grover worden van gelaatstrekken, neus, oren, onderkaak, handen en voeten.
Als acromegalie in de kindertijd begint, ontstaat reuzengroei. Na langere tijd kunt u meer problemen krijgen, zoals gewrichtsklachten, suikerziekte (diabetes), en hart- en vaatziekten.
Een van de grootste nadelen: het risico op kanker. HGH stimuleert de groei van weefsel in het lichaam en kan daardoor ook een groeispurt betekenen voor een tumor. Ook kunnen er metabolische problemen ontstaan. Als je lichaam vet omzet in brandstof doordat je sport, dan is dat normaal.
Hoe groot je uiteindelijk wordt, is grotendeels erfelijk bepaald. Maar het ligt ook aan wat je eet, of je genoeg slaapt en hoe gezond je verder bent. De meeste mensen worden uiteindelijk iets groter dan hun ouders. Om te kijken of je in vergelijking met je ouders groot of klein bent kijken we naar je streeflengte.
Proteïnes zijn de bouwstenen voor alle dingen die je helpen bij het langer worden en ontwikkelen van kracht, sterke spieren, botten en kraakbeen. Dus is het eten uit de voedselgroep met proteïne erg belangrijk als je de kans om je potentiële lengte te bereiken wilt maximaliseren.
Maar het is niet zo dat je na je puberteitsgroei niet meer groeit. Je rug groeit nog vijf jaar door, die wordt nog anderhalf tot twee centimeter langer. Helemaal uitgegroeid ben je pas tussen je 20e en 25e. Vanaf je 32e krimp je weer Bij meisjes begint de puberteitsgroei al als zij elf of twaalf zijn.
Het overschot aan groeihormoon zorgt ervoor dat klachten ontstaan als: Vermoeidheid. Overmatig transpireren. Zwelling van weefsels en botten met als gevolg groei van de tong, aangezicht, handen en voeten, met bijvoorbeeld grotere schoenmaat en ringmaat.
Bij het syndroom van cushing maakt het buitenste deel van de bijnieren (de schors) te veel van het hormoon cortisol. Cortisol heeft zeer veel effect op vrijwel alle organen en weefsels van het lichaam.
Het syndroom van Cushing wordt veroorzaakt door (meestal langdurige) blootstelling aan verhoogde spiegels van het bijnierschorshormoon cortisol. De bijnier is een klier die boven de nier ligt en ongeveer 5 gram weegt. De bijnier bestaat uit een bijniermerg (1 gram) en een bijnierschors (4 gram).
Het syndroom van Marfan is een erfelijke aandoening waarbij je lichaam niet goed bindweefsel aanmaakt. Door het syndroom wordt het bindweefsel zwakker en kan het makkelijk kapot gaan. In het hart kan daardoor de aorta wijder worden of de hartklep gaan lekken.
IGF-1 (insulin-like growth factor) is een op insuline gelijkende groeifactor en werd vroeger somatomedine-C genoemd. Het is een hormoon dat voornamelijk in de lever wordt gemaakt. Tijdens de puberteit bereikt het zijn hoogste concentratie in het bloed.
Naast je genen heeft je gezondheid ook grote invloed op hoe lang je wordt. Als je gezond eet, genoeg beweegt en niet vaak ziek bent, kun je langer worden. Stress, bepaalde ziektes en het gebruik van alcohol en drugs door de moeder tijdens de zwangerschap kunnen ervoor zorgen dat je minder lang wordt.
Kan je langer worden door melk ? Het is een vaak gestelde vraag, ondanks dat melk een goede bron van eiwitten is (één van de essentiële groeistoffen in het menselijke lichaam) zorgt het drinken van melk er niet voor dat je langer wordt.
In de puberteit maakt het kind nog een groeispurt door, waarna de uiteindelijke lengte wordt bereikt. Op 17 of 18 jarige leeftijd is de groei voorbij en komen er hooguit nog een paar centimeters bij. Jongens groeien nog iets langer door. Ze bereiken rond het twintigste levensjaar de uiteindelijke lengte.
Wanneer de groeischijven bij kinderen na verloop van tijd dichtgroeien is lengtegroei niet meer mogelijk. Dit gebeurt bij Nederlandse meisjes gemiddeld rond het 16e jaar en bij jongens rond het 18e jaar (Coene, E. H.,Kollaard, S., 2013).
Groeihormoon zorgt onder meer voor het onderhuod van uw spieren en botten. Het regelt de waterhuishouding in uw lichaam en zorgt voor een juiste vetverdeling. Als u een groeihormoon tekort heeft, kunt u last hebben van spierzwakte, botontkalking, osteoporose en meer vetweefsel rond uw buik.
Bij groeiachterstand door een tekort aan groeihormoon worden groeihormonen toegepast. Voorbeelden van groeihormonen zijn mecasermine en somatropine. In zeldzame gevallen wordt somatropine ook gebruikt door volwassenen.
Met een groeihormoontest onderzoekt de arts of uw kind een tekort aan groeihormonen heeft. De test zorgt ervoor dat een klier in de hersenen (hypofyse) tijdelijk extra groeihormonen afgeeft. De hoeveelheid groeihormoon meten we dan in het bloed van uw kind.