Over het algemeen wordt aangeraden om koffie te serveren bij een temperatuur tussen de 60 en 70 graden Celsius. Dit temperatuurbereik wordt als ideaal beschouwd om verschillende redenen: Bij deze temperatuur komen de smaken van de koffieboon het beste tot hun recht.
De ideale temperatuur om koffie te zetten is 93 graden. In veel koffieapparaten is dit al geregeld. Wanneer je zelf koffie zet is er een eenvoudige manier om deze temperatuur te bereiken. Kook het water en wacht vervolgens 45 seconden, dan is het water voldoende afgekoeld om goede koffie te kunnen zetten.
De Sweet Spot: het vinden van de balans tussen 195°F en 205°F
De National Coffee Association en talloze koffieprofessionals raden een koffiezettemperatuurbereik aan van 195°F (90°C) tot 205°F (96°C) . Deze sweet spot zorgt voor optimale extractie, wat leidt tot een uitgebalanceerde en smaakvolle kop.
Als je koffie is afgekoeld, is er geen of amper nog damp dat je neus kan bereiken.Ook melk op kamertemperatuur kan ervoor zorgen dat jouw koffie minder lekker proeft. Een combinatie van de twee zorgt ervoor dat jouw vergeten kopje koffie niet even lekker smaakt.
De kwaliteit van het water dat je gebruikt om koffie te zetten, is van cruciaal belang. Onzuiver water, rijk aan kalk, mineralen of chloor of met een sterke geur, kan de smaak van je koffie negatief beïnvloeden. Een waterfilter of ontkalkingsmiddelen kunnen dit probleem voorkomen.
Het gebruik van oude of muffe koffiebonen kan resulteren in slappe, smaakloze koffie . Verse koffiebonen zitten boordevol smaken en oliën die bijdragen aan de smaak en het aroma van uw koffie. Naarmate koffiebonen ouder worden, beginnen deze smaken en oliën af te breken, wat resulteert in een minder smaakvolle, minder aromatische kop koffie.
De omgeving, de hoogte en het klimaat waarin de koffieboon geteeld is zijn van invloed op de smaak. De twee populairste soorten koffiebonen zijn Arabica en Robusta. Arabica bonen zijn aromatisch van smaak en zorgen voor milde koffie. Deze bonen groeien het best in bergachtige klimaten.
Dit betekent dat cold brew koffie tot 66% minder zuur en bitter is . De smaken die je proeft, worden anders gepresenteerd dan in warme koffie. Ze zijn zachter, minder schurend.
Koffie bewaren in de koelkast
Het is belangrijk om koffiebonen of gemalen koffie te beschermen tegen vocht en dat kan niet in de koelkast. Vocht beïnvloedt de natuurlijke oliën die koffiebonen bevatten en daarmee ook de smaak.
Wat doet temperatuur eigenlijk met smaak? Volgens de National Coffee Association ligt de ideale serveertemperatuur van koffie tussen de 82°C en 85°C. Maar zo heet kunnen we koffie eigenlijk niet drinken, want bij deze temperatuur verbrand je je tong. Je kunt de koffie dan eigenlijk alleen maar slurpen (of nippen).
Als je koffie te heet is, kan het dun en hard aanvoelen op je tong, zelfs als het een geweldig aroma heeft.Als het daarentegen te koud is, kan het vlak en levenloos smaken . Een temperatuur tussen 125°F en 140°F (52°C-60°C) is perfect voor het serveren van koffie en verbetert de smaakervaring. Cold brew is echter een uitzondering.
Een Britse studie toont aan dat veel koffiedrinken niet zorgt voor een verharding van de bloedvaten, maar hield geen rekening met het negatieve effect van te veel koffie op de bloeddruk en de slaapkwaliteit. Voor je gezondheid drink je beter niet meer dan 5 koppen per dag.
De Specialty Coffee Association stelt de standaard watertemperatuur voor het zetten vast op 92,2 tot 94,4 graden C, een bereik dat in de industrie breed geaccepteerd wordt als ideaal. Kokend water valt duidelijk buiten dit temperatuurbereik. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat het ideale bereik een aanbeveling is en geen regel .
Hoeveel schepjes koffie voor 2 kopjes? Voor 2 kopjes koffie van elk 200 ml (dus in totaal 400 ml) gebruik je 2 ruime eetlepels als je van milde koffie houdt.Wil je de koffie iets sterker hebben, dan gebruik je 3 afgestreken eetlepels gemalen koffie.
Oorzaak. Wanneer kopjes of bekers koud zijn, zal de koffie direct afkoelen tijdens het koffiezetten. Wanneer er een aantal minuten verstreken zijn na het zetten van de laatste koffie, kan de koffie minder heet aanvoelen.
Boven 70 °C is de melk te heet om goed te kunnen proeven, maar als de melktemperatuur lager is dan 60 °C wordt de cappuccino door veel mensen als te koud ervaren. Hoe warm moet cappuccino melk zijn? Het liefst tussen de 60 en 65 °C bij het inschenken.
Opwarmen kan de melkbestanddelen in de koffie doenneerslaan en het resulterende effect zal niet aangenaam zijn voor je oog, laat staan voor je gehemelte. Het is ook belangrijk om te onthouden dat zuivelproducten koel moeten worden bewaard om de verspreiding van ongewenste microben te voorkomen.
Bewaartips. De koelkast is niet de plek om koffie in welke vorm dan ook te bewaren, gemalen of hele bonen, zelfs niet in een luchtdichte verpakking. Het is niet koud genoeg om uw koffie vers te houden, en omdat koffie als een deodorant werkt, zal het alle aroma's in uw koelkast absorberen .
Kun je koffie in de vriezer bewaren? Ja, dat kan zeker!
" Misschien omdat ze zijn opgegroeid met het drinken van koffie die meestal met kokend water werd gemaakt in plaats van gestoomde melk ," zegt hij. "Ze verwachten dat het heet is, net als een kokende kop thee." Michael zegt ook dat mensen graag lang van een kop koffie genieten en niet willen dat het koud wordt.
" Als hete koffie afkoelt, breken deze lactonen af tot carbonzuur en chlorogeenzuur.Deze zuren presenteren zichzelf via een bittere/zure smaak in de kop ," zei hij. "Dit gecombineerd met de oxidatie die ook optreedt als koffie afkoelt, zorgt meestal voor een superonaangename smaak."
Gezondheidseffecten ijskoffie
Koffie - of het nu heet of koud is - is rijk aan antioxidanten, die een gunstig effect kunnen hebben op je gezondheid. Volgens de Gezondheidsraad hangt het drinken van twee tot vier koppen koffie per dag samen met een ongeveer 10 procent lager risico op hartziekten en een beroerte.
Er zijn verschillende redenen waarom koffie bitter kan smaken. Het kan veroorzaakt worden door overextractie, een vieze koffiemachine, zeer oud water, of een slechte kwaliteit koffiebonen. Bij overextractie komen niet lekkere smaakstoffen uit de boon in de koffie.
Smaak. Goede koffie heeft een rijke en dichte smaak, het is aromatisch, vol, licht zoet en geurig en levert een langdurige nasmaak. Het moet bijna bitter gedronken worden omdat de toevoeging van suiker het niet mogelijk maakt om de zuurgraad en body te detecteren.
Een donkerder gebrande koffie heeft over het algemeen meer pit in zijn smaak. Dit komt doordat de koffie tot de tweede, of in een paar gevallen zelfs de derde, scheur is gebrand, waardoor meer van zijn natuurlijke oliën vrijkomen (hoe donkerder de branding, hoe olieachtiger de bonen).