Kaas bevat veel zout, dit geldt zowel voor jonge, belegen als oude kaas. Kies daarom voor kaas met minder zout zoals Maaslander, Maasdammer, IJsselkaas, Emmentaler en Gruy8re. Deze soorten bevatten 25 tot 35 procent minder zout dan 'gewone' kaas.
Kies bij voorkeur licht gezouten of natriumarme kaas. Dit is kaas die minder dan 1.5g zout per 100g kaas bevat. Voorbeelden van licht gezouten kaas zijn: Maaslander(48+)
Kaassoorten met een hoger natriumgehalte (980 tot 1.375 mg natrium/100 g kaas) zijn onder meer blauwe kaas, Romano-kaas, Parmezaanse kaas, Roquefort-kaas en fetakaas (Johnson et al., 2009). Kaassoorten met een lager natriumgehalte (350 tot 475 mg/100 g kaas) zijn onder meer Zwitserse kaas en verse mozzarellakaas (Johnson et al., 2009).
We krijgen in Nederland vooral zout binnen door het eten van brood, vleesproducten en kaas. Grote hoeveelheden aan zout vind je in kant-en-klaarmaaltijden, pizza's, soepen, sauzen en hartige snacks.
'Kaas is gezond'
Naast voedingsstoffen, bevat het ook veel verzadigd vet en zout, waardoor het risico op hart- en vaatziekten wordt vergroot. Ook verhoogt het hoge zoutgehalte de kans op een hoge bloeddruk, meldt het Voedingscentrum op haar website. "Kaas levert een behoorlijk aantal verzadigde vetten aan mensen.
Hoewel er theorieën bestaan over kaas die een schadelijk effect hebben op de bloeddruk en het bloedlipidenprofiel , gebaseerd op het hoge natrium- en verzadigd vetgehalte, blijkt uit matig bewijsmateriaal dat kaasconsumptie het risico op hart- en vaatziekten niet vergroot. Er is mogelijk zelfs sprake van een beschermende associatie met ...
Elke dag kaas eten
Geen zorgen, kaas is niet meteen ongezond. Er zitten namelijk wel veel verzadigde vetten en zout in, maar het bevat daarentegen ook veel vitamine A en B12, mineralen als calcium, magnesium en zink en eiwit en (gezond) vet. Je kunt dus gerust kaas blijven eten, maar helaas dus wél met mate.
Eet meer fruit en groenten . Sla diepvriesmaaltijden en andere natriumrijke kost over, zoals pizza, fastfood, kant-en-klare mixen en soepen of bouillons uit blik. Kies voor vers of diepvries gevogelte zonder vel, vis en magere stukken vlees in plaats van gemarineerd, ingeblikt, gerookt, gepekeld of gepekeld vlees.
In bijna alle voedingsmiddelen zit van nature een beetje natrium. Keukenzout bestaat uit natrium (en chloor). Keukenzout zit in nagenoeg alle industrieel bereide producten, variërend van soep tot saus en van chips tot koekjes. Ook brood en vleeswaren bevatten keukenzout en dus natrium.
Welke groenten en fruit bevatten veel natrium? A. Appels, guaves, avocado, papaja, mango, carambola, ananas, banaan, meloenen en peren bevatten natuurlijk natrium variërend van 1-8 mg per 100 gram. Selderij, spinazie, wortelen en bieten zijn groenten die rijk zijn aan natrium.
Kazen die vaak minder natrium bevatten zijn onder andere hüttenkäse, ricotta, roomkaas, verse mozzarella, Parmezaanse kaas (maar alleen als je bedenkt dat je minder Parmezaanse kaas gebruikt als je het over je eten strooit) en Zwitserse kaas (die langer moet koken en op de een of andere manier een deel van het zout verwijdert).
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
“Grana Padano bevat twee stoffen genaamd isoleucine-proline-proline (IPP) en valine-proline-proline (VPP). Deze kunnen voor ontspannen bloedvaten en een lagere bloeddruk zorgen”, aldus hoofdonderzoeker Giuseppe Crippa. “Ze hebben ongeveer dezelfde werking als verschillende soorten bloeddrukverlagende medicijnen.
Zout is erg belangrijk bij het maken van kaas. Het draagt niet alleen bij aan de smaak van kaas, maar het controleert ook de bacteriën die in de kaas groeien, helpt bij de ontwikkeling van de textuur, reguleert het vochtgehalte en zorgt ervoor dat de kaas langer goed blijft .
Kaas bevat veel natrium. Neem daarom niet meer dan 1 à 2 keer per dag een snee brood met kaas. Kies bij voorkeur minder zoute kaassoorten, zoals Maaslander- en Maasdammerkaas.
U kunt diepvriesgroenten gebruiken als de fabrikant ze nog niet op smaak gebracht heeft. Groenteproducten die wel (veel) zout bevatten zijn: bewerkte diepvriesgroenten zoals spinazie á la creme en gekruide groenten groenten uit pot of blik zuurkool Zuurkool bevat veel natrium.
Als er te veel natrium in uw lichaam zit, houdt u vocht vast.Dat leidt weer tot een verhoogde bloeddruk. Een natriumbeperkt dieet helpt uw bloeddruk te verlagen. Bepaalde bloeddrukverlagende medicijnen werken bovendien beter als u minder natrium eet.
Producten die weinig natrium bevatten
Verse, onbewerkte voedingsmiddelen bevatten maar weinig zout. 'Onbewerkt' wil zeggen: ongekookt, niet gemarineerd en zonder dressing. Onbewerkte groente, fruit, aardappelen, rijst, pasta, vlees, kip, kalkoen en vis kunt u prima gebruiken in uw dieet.
Wat kan je zelf doen? Neem steeds de voorgeschreven dosis van je medicatie. Zorg dat je voldoende drinkt wanneer je last hebt van braken, diarree of overvloedig zweten. Let er dan wel op dat je geen té grote hoeveelheden water drinkt.
In de context van een typisch Amerikaans dieet verlaagde een natriumarm dieet de bloeddruk zonder plateau, wat suggereert dat de volledige effecten van natriumreductie niet volledig worden bereikt na 4 weken . Daarentegen verlaagt DASH, vergeleken met de controle, de bloeddruk binnen een week zonder verder effect daarna.
Als u veel water drinkt, kan uw lichaam het overtollige natrium uit uw lichaam spoelen . Het is belangrijk om veel water te drinken als u te veel natrium in uw bloed hebt, omdat uw nieren het overtollige natrium uit uw bloed spoelen en op de lange termijn helpen uw bloeddruk te verlagen.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet.Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Het is een goede bron van voedingsstoffen
Kaas is een geweldige bron van calcium, vet en proteïne. Het bevat ook hoge hoeveelheden vitamine A en B12, samen met zink, fosfor en riboflavine.
Smaak en textuur
Boerenkaas: Door het gebruik van rauwe melk en de ambachtelijke productiemethode heeft boerenkaas vaak een rijker, dieper en complexer smaakprofiel dan fabriekskaas. De smaak kan variëren afhankelijk van het seizoen, het voer van de dieren en de specifieke productiemethoden van de boerderij.